ЕП гласува кандидатурата на Юнкер на 15 юли

Засега положителното гласуване на парламента се смята за сигурно

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия на 15 юли. Датата е уточнена след разговори между председателя на парламента Мартин Шулц и шефовете на парламентарните групи, обясни говорител на парламента, предадоха германски медии.
Миналата седмица държавните глави на всички 28 страни се обединиха около кандидатурата на бившия люксембургски премиер въпреки първоначалното противопоставяне на Великобритания, която до последно не желаеше Юнкер за председател на ЕК. Засега положителното гласуване на парламента се смята за сигурно.
Очаква през септември да бъде сформирана новата комисия, която през октомври да встъпи в длъжност. Новият европейски шеф ще трябва да продължи стабилизирането на Европа, но и да се погрижи за растежа.
Вчера стана ясно, че за първи път в историята на Европейския съюз в новия състав на Европейската комисия ще има отделен еврокомисар по въпросите на имиграцията. Това е обусловено от сериозния приток на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка към южните страни в ЕС.