Няма нарушения около следенето в интернет на АНС

Заключението на доклада на експерти беше прието с критики от активисти за граждански свободи.

Американска независима комисия по въпросите за личната неприкосновеност обяви, че програмата на Националната агенция за сигурност за следене не противоречи на конституцията. Заключението на доклада беше прието с критики от активисти за граждански свободи.

Докладът от близо 200 страници е дело на работна група, назначена от президента Барак Обама след разкритията на Едуард Сноудън за събиране на информация чрез следене в интернет и посредством данни от телефонни компании.

Комисията, председателствана от Дейвид Медийн, посочи, че следенето в интернет не е просто събиране на информация, а е целенасочено спрямо заподозрени. Членовете на комисията уточняват, че Агенцията няма право да подслушва американци без съдебно разрешение. Според констатациите съществуващите действия са един законен и  ефективен метод и са обект на строг контрол за гарантиране спазване правата на американските граждани.

При създаването на доклада членове на комисията са разговаряли с официални представители, като било установено, че общественото пространство е пълно с погрешни схващания за програмата. Така една от препоръките е за по-голяма прозрачност за механизмите, по които се извършва следенето.