Внимание! Какво да направим, ако ни се вие свят

Признак за поне двадесетина заболявания

Човек може да свикне с почти всичко - дори с дискомфорта и постоянната болка. Но с виенето на свят не трябва да се примирява.
То възниква най-често в променливо време, когато рязко се сменят температурите, влажността и налягането или изведнъж се появи силен вятър.

Скоковете в налягането предизвикват виене на свят най-вече при хипертониците и страдащите от атеросклероза. При тези заболявания страда не само сърцето, но и кръвоносните съдове, захранващи главния мозък и вътрешното ухо (където се намира вестибуларният апарат).
Когато нервните клетки попаднат в зоната на кислороден глад, те започват да работят поотделно и човек губи ориентация в пространството - всичко му се върти “като на въртележка”.

Виенето на свят не е диагноза, но е признак за поне двадесетина заболявания. Най-безобидните от тях са мигрената и остеохондрозата. След това идват болестите на вътрешното ухо, епилепсията, инсултът и злокачествените новообразувания. Затова при често повтарящи се пристъпи на виене на свят незабавно потърсете помощ от невролог, отоларинголог или неврохирург.

Какво да направим, ако ни се вие свят?

- Седнете или по-добре легнетеq за да не паднете. Силният пристъп на виене на свят обикновено се съпровожда с изгубване на съзнание.

- Ако изпитвате това за първи път, не изпадайте в паника. Чувството за страх, сърцебиене и гадене са неизбежни спътници на това състояние.

- Опитайте се да фиксирате погледа си върху неподвижен предмет, но най-добре затворете очи и постойте така известно време.

- При първа възможност премерете кръвното си налягане и потърсете мнението на лекар.