Владимир Михайловски: Заемът от банките за 1,2 млрд. лв. е предпазна мярка

Спешно набраните средства не са неотложно необходими

Принципно решението на държавата да вземе заем от вътрешния пазар за 1,2 млрд. лева, за да може да подпомогне Първа инвестиционна банка при необходимост е правилно, но няма нужда от него. Вече всичко е спокойно. Това коментира Владимир Михайловски, постоянен представител на Международната финансова корпорация към Световната банка.
Според него ако въобще се наложи  такава подкрепа, средствата са налице. Те могат да се осигурят от фискалния резерв. В него има над 5 млрд. лв. Неотдавна беше приключена и емисията еврооблигации за 1,493 млрд. евро. Тя може да бъде използвана като мостово финансиране. Това е свежа ликвидност, която в момента не е необходима, поясни експертът. Той каза още, че средствата, набрани спешно на вътрешния пазар, са по-скоро предпазна мярка, а не неотложна необходимост.
По повод одобрената от ЕК схема за предоставяне на ликвидност на банките на стойност 3,3 млрд. лв. Михайловски каза, че при условие, че държавата се ангажира с финансова подкрепа към определени частни участници на пазара, това може да се счита като държавна помощ. Естествено е правителството да се обърне към ЕК с искане да получи изключение. Така, ако се наложи да се даде такава помощ, България няма да бъде санкционирана. Това обаче също трябва да се разглежда като изцяло предпазна мярка, посочи още експертът.