Дошло ли е време да напуснете работа?

Признаците, които би трябвало да ви накарат сериозно да обмислите да опаковате нещата си и да си тръгнете

Всички сме имали лоши дни на работното място. Може би дори лоша седмица или две. Ако обаче не можете да си спомните последния добър ден или пък се консултирате все по-често с Google дали трябва да напуснете работа, това може да е знак, че проблемите ви са дългосрочни, пише Business Insider.

Повечето от нас прекарват по-голяма част от дните си в офиса. Колегите ни стават наши приятели или врагове и отношението ни към към това, което работим в крайна сметка засяга постиженията ни в живота. Ако сте принудени да работите лоша работа или си представяте от известно време да опитате нещо ново, как да познаете кога е точния момент за това? Ако пък в момента няма подходяща нова работа, трябва ли въпреки това да обмислите напускане или е прекалено рисковано?
"Не прибързвайте, ако се сблъскате с няколко проблема в краткосрочен план, но ако те продължат с месеци, може би е дошло време да си тръгнете," съветват от Psychology Today. Ето и няколко признака, които би трябвало да ви накарат сериозно да обмислите да опаковате нещата си и да си тръгнете:

Постоянно сте отегчени
Когато започнете да усещате работата прекалено много като "работа" и се чувствате като машина, тогава тази работа може да не е за вас. Ако вече знаете всичко, което колегите ви ще направят, преди да са го направили, тогава е време да си вървите, пише U.S. News. Въпреки че отегчението е много стандартно усещане, продължителното изпитване на чувство на отегчение, може да доведе до психологични и физически проблеми като безпокойство и депресия.
Ако прекарвате по-голяма част от работния си ден, пазарувайки в интернет или играейки игри, е време да оползотворявате времето си по-добре някъде другаде.
Уменията ви не се вземат насериозно
Всички знаем, че от време на време човек трябва да поема всякаква работа, да се напрегне за известен период и евентуално да докаже на шефа си, че може да се справя с повече отговорности. Ако обаче правите всичко това от известно време и все още сте на позиция, която не ви позволява да прилагате уменията си, тогава е време да започнете да обмисляте други опции.

Не завиждате на шефа си за работата му
Ако не можете да си се представите да правите нещо дори и не чак дотам близко до това, което шефът ви прави всеки ден, тогава защо трябва да се опитвате да стигате дотам? Винаги се питайте дали харесвате това, което виждате на финалната права и ако не ви харесва, тогава излезте от състезанието. Ако това не сте мотивирани, тогава това не е вашата страст. Това ще се превърне в цикъл — ако не правите това, което ви харесва, тогава никога няма да разберете какъв е истинският ви потенциал и това ще ви тормози на по-късен етап от живота ви.

Имате ужасен шеф
Отношението на шефа ви може да влияе на много повече от времето ви прекарано на работа. То на практика засяга други важни аспекти от живота ви, като брачните и други лични отношения. Ако вашият шеф е натрапчив, арогантен и ви манипулира по някакъв начин, тогава е време да ускорите процеса с предизвестието за напускане на работа.

Не ви харесват хората, които дърпат конците
Хората, които дърпат конците имат огромно влияние над културата на работното ви място, така че ако не ви харесва стила на мениджърския екип, тогава най-вероятно няма да се наслаждавате на работната среда. Например, ако сте запален природозащитник, а всичко, което те правят е да създават вредни за природата продукти, е време да започнете да се придържате към стандартите си. Постоянно се дразните на всички в офиса, дори и ако те не правят нищо насочено директно към вас.

Притеснявате се за парите, постоянно
Вярно е, че повечето от нас често се притесняват за парите, но ако това притеснение ви е постоянно в главата и причината не е че сте пристрастен към пазаруването, тогава може би не ви плащат достатъчно.

Ако сте били в настоящата си компания достатъчно дълго време, искайте да говорите с мениджмънта за това. Уверете се, че аргументите ви за това, че трябва да ви плащат повече са добри. След това помолете за оценка. Ако от компанията не се съгласят, че трябва да ви се плаща адекватно на свършеното от вас, тогава може би е време да намерите компания, която не ви кара да се чувстват все едно ви прави услуга, че ви плаща. С други думи, уверете се, че ви се плаща толкова колкото струвате, а ако не е така, тогава разберете дали компанията е отворена към задоволяване на финансовите ви нужди в близко бъдеще. Ако това се окаже задънена улица, същото важи и за работата ви. Компанията не инвестира във вас Когато компанията ви подкрепя и вие го знаете, начинът по-който подхождате към работата си и към живота е много по-различен. Чувствате се задължение да отвърнете със същото. Това е една здрава връзка, защото в нея има доверие и отговорност.

Обратното, когато компанията не инвестира във вас, тогава няма място за насърчаване на растежа. На тях няма да им пука, че работите здраво за издигане в йерархията или за повишение на заплатата от което отчаяно се нуждаете.

Начинът, по който изглеждате, се е променил значително, но не към по-добро
Погледнете се в огледалото. Ако работата е дала своето отражение върху вас и нещата не изглеждат добре, е време да преосмислите някои неща. Когато се чувствате добре и сте горди от нещо, ще се опитате да изглеждате по възможно най-добрия начин — начинът по който изглеждате и самоувереността са директно свързани. Така че ако качили или свалили повече килограми, имате торбички под очите, или ако просто сте спрели да се грижите за външния си вид, е очевидно, че работата ви се отразява отрицателно на живота ви.

Стресът, страхът, или липсата на ентусиазъм могат да изцедят вашата енергия и да се отразят на представянето ви, създавайки ситуация, в която при всички положения сте губещ.

Превръщате се в емоционална развалина
Ето ви един признак: Постоянно се криете в тоалетната, за да избягвате хора, или ситуации. Ако се разстройвате от всяко малко нещо, което се случва на работа, тогава това не е за вас. Да избухнете в сълзи насред офиса не е професионална гледка, така че обмислете възможностите си преди дори да достигнете до тази точка на пречупване.
Компанията фалира
Да, не ви се иска в трудни времена да напускате компания, която обичате, но ако вече изпитвате няколко от признаците в този списък, а компанията върви надолу, може станете част от следващото масово напускане на служители.

Просто си знаете
Говорите за това от известно време и знаете, че това е правилното нещо, което трябва да направите, но се плашите от неизвестното. Време е да послушате вътрешния си глас. Може да е малко трудно отначало, но поне се отваряте към по-големи и по-добри неща в бъдеще.