Съдят санитар за гавра с труп

Изхвърлил тялото на покойника на улицата без дрехи. Не искали да му платят

Медицинско лице в отделението по съдебна медицина в МБАЛ - Хасково изхвърли от моргата гол труп, след като роднините на покойника отказаха пари за обличането му.

60-годишният Георги Хорчев от кърджалийското село Бенковски починал от рак в онкоотделението на стационара на 30 юни т. г.. Съгласно правилата, тялото било предадено за аутопсия.

В 10,30 часа сутринта на следващия ден опечалените близки дошли с катафалка. "Санитарите поискаха 20 - 30 лева, за да облекат чичо ми", свидетелства племеницата Виктория Колева. Тя обаче отказала. Санитарите Сашко и Живко се ядосали и извадили мъртвеца на носилка на асфалта.

"Обличането в аутопсионната зала е забранено. Освен това то не влиза в задълженията ми. Това е услуга, която е редно да се плати", защити се Сашко. Той не отрече, че е попитал за възнаграждение.

"Няма нужда от специална наредба за съблюдаване на благоприличие и морал", категорична бе зам.-директорката по медицинската част на лечебницата д-р Славея Димитрова. Тя обеща разследване на случая и евентуално дисциплинарно наказание за виновните, след като поднесе извинения на роднините.

"Споразумението между двете страни си е тяхна лична договорка. Наше задължение е да предадем трупа в приличен вид, нямаме ангажименти към обличането. Такива процедури са работа на траурната агенция", каза областният съдебен лекар д-р Христо Еленски. Той уточни, че трупът бил изваден в задния двор, където няма хора.

Междувременно Виктория Колева и братовчедка й Милена подадоха жалба в полицията за "гавра с труп", пише в. „24 часа“.