Какво се крие на Змийския остров ?

Остров с над 4000 вида отровни змии, които се прехранват с ... птици!

Това е, което ви очаква, ако пътувате до Иля де Кеймада Гранде на 32 км от бреговете на Сао Пауло, Бразилия.

Островът е дом на златната усойница.

В действителност, се смята за толкова опасен, че бразилското правителство забрани посещенията на него, особено след като много хора глупаво се впускали в екскурзии до там.

Иля де Кеймада Гранде , който разбираемо носи прякора "Змийският остров", е парче земя с големина 430 кв.м. Това е единственото място на земята, което златната усойница обитава.

На острова няма човешки посетители с изключение на няколко учени, с издадено разрешение за проучване на змиите всяка година. От време на време островът бива посещаван от бразилския флот, който се грижи за фара на острова, построен през 1909 г.

Предполага се, че няколко пъти островът е бил посещаван от бракониери, ловували златна усойница, чиято цена на черния пазар е над 17 500 паунда.

Причината тази усойница да е толкова смъртоносна все пак донякъде е мистерия, тъй като тя не се различава кой знае колко от посестримите си на континента.

Преобладаващата теория е, че преди 11 хил. години морското равнище нараства и отделя острова от Бразилия. Това оставило змиите, останали на острова, със силно ограничени източници на храна, с изключение на мигриращите птици.

Проблемът обаче е, че на повечето отрови им трябва известно време, за да започнат да действат, понякога дори им трябват няколко дни.

Когато ухапят птица и отровата подейства след известно време, самата птица може да има време да се премести на друго място и така змията да остане гладна.

Затова златната усойница развила толкова силна отрова, която да убие плячката почти мигновено.

Тази отрова е пет пъти по-силна от тази на другите змии, толкова силна, че дори може да стопи човешка плът. Преди островът да бъде забранен за посещение, има няколко истории за хора, загинали от смъртоносното влечуго.

Една от тях разказва за рибар, чиято лодка се повредила. След като се добрал до острова, той навлязъл във вътрешността му, като нямал представа за ужаса, дебнещ в засада. Когато най-накрая лодката му била открита, рибарят бил намерен мъртъв, в локва кръв, покрит със следи от ухапвания.

Друга история разказва за последния пазач на фара, който живеел на острова със семейството си. Зловещите слухове разказват, че те тичали ужасени, когато змии започнали да пълзят и да влизат в дома им през прозорците. По-късно телата им били намерени, пръснати из острова.

През последните 15 години популацията на змиите на острова намалява до 15%, което се дължи на изчезване на растителността и на болести.

Сега златната усойница е вписана в Червения списък на Международния съюз за опазване на природата като критично застрашен от изчезване вид, пише vesti.bg.