Гръцките курорти остават без ток заради стачка

Електричарите протестират срещу плановете на управляващата коалиция за приватизация на компанията

Правителството на Гърция заплаши, че ще обяви всеобща мобилизация, тъй като служителите на Националната електрическа компания на южната ни съседка ще спрат работа.

Това ще намали енергийната мощност на страната в разгара на летния туристически сезон. Електричарите протестират срещу плановете на управляващата коалиция за приватизация на компанията, съобщават гръцките медии.

"Не може синдикатите да се бъркат в стратегическите решения на правителството… Националната електрическа компания не е тяхна и те нямат право да спират тока, тъй като това е саботаж против държавата. Още повече, че в страната се очаква да пристигнат 20 милиона туристи. Могат ли туристите да останат без климатици? Синдикатите няма да управляват и правителството ще вземе всички мерки, за да не се случва това", заяви говорителят на правителството София Вултепси.

Синдикатът на гръцките енергетици съобщи, че от днес Националната електрическа компания започва серия от протести, в които ще участват служителите на всички звена на компанията. Електроразпределителната компания предупреди също така, че планира последователно спиране на тока.

Протестите започват в момент, когато се очаква в гръцкия парламент да започнат дискусиите относно закона, с който правителството ще позволи приватизацията на компанията през 2015 г.