Краставиците и пъпешите горчиви

Клиентите бесни, няма как да познаят нежелания зарзават

Горчиви краставици и пъпеши са наводнили пазарите и хипермаркетите в столицата, показа репортерска проверка на „Всеки ден". Стотици клиенти се оплакват, че напоследък поне веднъж на три пазарувания попадат на зеленчука с непоносим вкус. Такива са най-вече корнишоните, но и обикновените дълги краставици най-често също не стават за ядене.

 Салатата се скапва тотално и изобщо не може да се вкуси, след като нарежем вътре сбъркания зеленчук, фучат опитни домакини, които въпреки десетилетния си стаж по пазарите не успяват да се спасят от отровата. Горчивите зеленчуци и плодове няма как да бъдат разпознати, това става чак вкъщи, когато се нарежат в чинията. Тогава прецаканите клиенти разбирали, че покупката им изобщо не става за ядене. Не помагали никакви трикове - да се обели кората, да се реже връхчето на краставицата, да се натрива с отрязано парче. При всичките хитрини зеленчукът пак си оставал отровно горчив.

 Не по-малко неприятна изненада са и някои видове пъпеши, повечето от които се предлагат под името на популярния сорт „Медена роса". Вместо да са с чудна сладост, мутантите горчат, а непривичният им вкус разваля цялото удоволствие от свежестта на плода. След като попадали на няколко пъти на втрисащия сетивата плод, клиенти се връщали по сергиите, за да се карат с продавачите. Те пък отвръщали, че горчивият пъпеш е всъщност най-полезен и дори лекува някои видове рак. Горчивият пъпеш е отделен специален сорт, който наистина се слави с уникални лековити свойства. Този вид обаче няма нищо общо с продавания като „Медена роса".

 Селскостопански специалисти разкриха пред „Всеки ден" причината за вгорчения вкус на зеленчуците и плодовете. Според тях мутиралият вкус на зарзавата всъщност е заради липсата на достатъчно поливане по време на отглеждането. Липсата на вода се отразявала особено фатално при краставицата, която се нуждае от огромни количества. При пестеливо и небрежно поливане зеленчукът изпитвал силен стрес, който изострял силата на горчивите вещества в сърцевината му. Пестят водата и затова после ще ядем горчива салата, обобщиха причината за появилите се мутанти селскостопански специалисти.