Юлската фактура за ток - по две цени

Парите

02-07-2014, 08:49

Снимка:

monitor.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Средна сума след увеличението 51-45 лв. на месец

Фактурата за тока, консумиран през юли, ще бъде по две цени – по старата цена за потреблението до 1 юли и по новата цена след това. Това се налага заради промяната в цените, които Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) прави всяка година по това време. Вместо намаление, както се очакваше, регулаторът одобри с под 3% поскъпване на тока.

Ако държите сметката ви да е абсолютно точна и да не се притеснявате, че ще платите повече ток по по-високите цени, можете да се възползвате от възможността, която ЕРП-тата дават за самоотчет. За целта трябва да си засечете електромера и да подадете данните в енергото.

Най-дълъг срок за самоотчет дава Енерго про, която обслужва Североизточна България. Крайният срок  е 7 юли.  Клиентите на ЧЕЗ могат да предават показанията на електромерите си, които са записали сами от 1 до 5 юли. И двете ЕРП-та приемат данните и по телефона или по мейла, освен в клиентските центрове, а от ЧЕЗ обявиха, че и самото енерго започва извънреден отчет. От ЕВН съобщиха, че приемат самоотчетите до петък, но те трябва да бъдат занесени в най-близкия офис, където се попълва декларация.

В случай, че не бъдат подадени данни от самоотчет, сметката ще се формира на следния принцип. Първо, енергото ще умножи консумацията за месеца на броя на дните между предишното и сегашното засичане. Така ще получи средното потребление. След това ще умножи средното потребление по броя на дните до 30 юни включително и по старата цена, за да получи сметката по старите тарифи. Аналогично, за да получи дължимата сума по новите тарифи ще умножи средното потребление по броя на дните след 1 юли и по новата цена пише "Монитор".

За да покажат как увеличението ще се отрази на сметките на хората, от ДКЕВР са направили изчисления за месечно потребление от 317 киловатчаса. От тях 228 квтч са дневна консумация, а 89 квтч – нощна. Според регулатора при тези условия клиентите на ЧЕЗ ще платят 51,33 лв. след увеличението при 49,99 лв. преди него. За същото потребление клиентите на ЕВН ще получат сметка от 51,49 лева, което е само с 29 стотинки повече от това, което биха платили по старите цени. Най-голямо ще е увеличението за тези в Североизточна България. При тях сметката става 54,31 лв. при 53,13 лв.