МС разглежда отчетите на Здравната каса

Предстои актуализация на плана за овладяване на кризисната ситуация с бежанците

На редовното си заседание правителството ще определи тарифата, по която ще се плащат профилактичните дейности на ветеринарните лекари за тази година. Преди месец, ветеринарите декларираха стачна готовност заради проекта на Министреството на земеделието, който предвижда намаление на сумата за държавната профилактична програма. 9 милиона лева са заделени за имунопрофилактиката на животни за тази година. Никой, обаче не им беше съобщил за драстичното намаление на цените на услугите, които те предоставят на животновъдите.

Според министъра на земеделието Димитър Греков ветеринарните лекари нямат основание за протест, а направените промени в тарифите били с цел облекчаване работата на животновъдите. Той подчерта, че със Съюза на ветеринарите търси консенсус и възможност за сътрудничество, а не конфронтация.

Министерският съвет ще разгледа още отчетите на Здравната каса за бюджета и за дейността й през 2013-та година. Очаква се да бъдат отпуснати допълнително средства на Министерството на икономиката, на Министерството на външните работи и на общините. Планът за овладяване на кризисната ситуация с бежанците и предвидените мерки при очакван засилен натиск по границите ни също ще бъде актуализиран.