Северна Корея изстреля още две ракети към Японско море

Лидерът Ким Чен-ун е ръководил тестовете

Северна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег на действие от източното си крайбрежие, съобщават южнокорейски официални лица, предаде АП. Това се случва в навечерието на визитата на китайския президент Си Цзинпин в Сеул, където се очаква да бъде обсъдена ядрената програма на КНДР.

Тестът - трети за седмица, се смята, че е послание, с което Северна Корея иска да покаже, че укрепва отбраната си и изразява разочарованието си, че Си ще стане първият китайски лидер, който ще посети врага Южна Корея преди КНДР, според анализатори.

Ракетите, с обсег на действие 180 километра, са били изстреляни от източнокрайбрежния град Уонсан и без да нанесат щети са паднали в Японско море тази сутрин, обявиха източници от южнокорейското военно министерство.

Северна Корея изстреля три малки ракети с малък обсег на действие миналият четвъртък и две ракети в неделя, паднали в Японско море, според военното ведомство на Южна Корея.

Държавната медия на Пхенян по-късно обяви, че лидерът Ким Чен-ун е ръководил тестовете.

Си и южнокорейският президент Парк Гън-хе ще се срещнат за пети път от 2012 година. Китайският президент все още не се е срещал с новия севернокорейски лидер.

Вчера Южна Корея отхвърли предложение на северния си съсед да бъде намалено напрежението и да бъдат отменени военни учения между Вашингтон и Сеул.

Официални лица от Сеул обявиха, че КНДР първо трябва да покаже сериозно отношение относно ядреното разоръжаване, ако иска наистина мир.