Вестниците в Сряда, 2 юли

Станишев мълчи до събота остава ли начело на БСП


24 часа
До събота Сергей Станишев няма да каже дали остава начело на БСП, или ще сдаде поста преди Бузлуджа. За тогава е свикано отложеното от понеделник заседание на Националния съвет. В дневния ред на пленума обаче няма планирана точка за свикване на извънреден конгрес.
"Решението е само и единствено на Станишев. Ако реши да си тръгне от БСП - той може да го направи. Ако реши да остане начело на партията - ние съвсем спокойно можем да удържим позицията той да остане..


Обвиняеми за атаката към банките също имали депозити
24 часа
Обвиняемите за атаката към банковата система Роберт Димитров и Кирил Джабаров също са се доверили на финансовите институции в България, които според прокуратурата са се опитали да разклатят с имейли и есемеси, установи проверка на "24 часа".
39-годишният Роберт Димитров, който е обвинен за разпространяване на тревожни данни за банковата система в България, има два кредита, отпуснати му от Райфайзенбанк и Ти Би Ай банк. Той е декларирал липса на задължения в заявление пред комисията по финансов надзор, в което посочва, че иска да придобие дял от капитала на "Глобал Маркетс". Справка на комисията в Кредитния регистър на БНБ обаче показва обратното.


Токът оскъпява хляба
Труд
Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки за брой заради по-високите цени на тока. Поскъпват също банички, кифли и други закуски. Причината е, че за малките фирми, каквито са кварталните фурни, цената на електроенергията беше вдигната драстично - с 11-14% дневната тарифа, а нощната с 21-29%.
За големите хлебозаводи, които се снабдяват с ток от свободния пазар, поскъпването е по-малко. Хлебозаводи в Бургас вече са получили писма за 8% повишение на електроенергията.


Седем ключа към затвора за банковите саботьори
Труд
Готвят затвор за разпространяване на неверни слухове за банките. Това писа пресата вчера, позовавайки се на изявление на президента Плевнелиев, че се гласят законодателни промени в подкрепа на стабилността на финансовите институции.
Депутати споменали по време на политическите консултации при държавния глава, че създаването на лъжливата тревога, която прати вложителите да се редят на опашки, се наказвала по нашите закони само с глоба.
Това последното изобщо не е вярно, то се знае и от първокурсниците по право. Но в Конституцията пише, че народните представители не носят отговорност за изявленията, които правят. Затова нека те си говорят каквото си щат, а ние да обърнем внимание на нещо по-важно.


В парламента: Търси се златен пръст
Стандарт
В парламента се търси нов златен пръст. Кворумът отново е под въпрос, след като Волен Сидеров обяви, че "Атака" окончателно напуска Народното събрание. "Тук няма какво повече да се реши и прави", заяви лидерът на националистите. Досега той носеше прозвището Златния пръст, защото осигуряваше с групата си работата на парламента при бойкотите на ГЕРБ.
Сега съдбата на 42-ото Народно събрание е в ръцете на хората на Бойко Борисов. В ГЕРБ ще решават поотделно за всяко заседание дали да се регистрират или не, стана ясно от думите на вицелидера Цветан Цветанов.
Тежката дума ще има лично Борисов.
Математически съществува и вариант, в който кворумът от поне 121 души може да бъде осигурен, ако депутатите от БСП и ДПС бъдат подкрепени и от петимата независими. Те обаче вече са четирима, след като Красимир Стефанов вчера подаде заявление за напускане на НС.


ПИБ дава бонуси на лоялни клиенти
Стандарт
Лоялните клиенти на Първа инвестиционна банка, които не са се поддали на паниката, породена от криминалната атака срещу нея в периода 23-30 юни и не са изтеглили спестяванията си, ще получат бонуси. Един от тях е премахване до края на годината на таксата за поддържане на сметки. Друга екстра е дебитна карта Debit MasterCard, която също е без такса за поддръжка за първата година. С нея ще може да се тегли без такса от всички банкомати на територията на страната. Освен това клиентите ще внасят своите средства и ще откриват нови сметки без такси. Преференциите са само за физически лица и влизат в сила от 07.07. 2014 г. "Решихме да предложим на всеки лоялен клиент на Fibank допълнителни привилегии. Благодарим за доверието в нас", коментираха от ръководството на банката.


Вземат лиценза на брокерите, всявали банкова паника
Монитор
Инвестиционната фирма „Глобал Маркетс", чиито шефове бяха арестувани заради разпространяване на невярна информация срещу банковата система у нас, ще се раздели с лиценза си. Комисията за финансов надзор откри вчера производство по отнемане на разрешителното на дружеството да се занимава с борсова и посредническа дейност.
Двама от директорите на „Глобал Маркетс" - Робърт Димитров и Кирил Джабаров, бяха обвинени от прокуратурата в разпращане на фалшиви сигнали за тревога.


Икономисти и юристи се обявиха срещу опасните поправки за банките
Сега
Икономисти и юристи се обявиха срещу предложението на БНБ за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи затвор дори само за критики на банки. Според тях те са опасни, защото на практика ще доведат до цензура в медиите, тъй като всяка статия може да бъде преценена субективно за потенциално всяваща паника. Така гражданите няма да могат да се информират изобщо за състоянието на финансовите институции. Предложението на БНБ е в противоречие с практиката в ЕС и особено в САЩ, където в разгара на финансовата криза преди 5 години съдът задължи банките да разкрият истинското си състояние на обществото, а нито една медия не пострада за критики към парично-кредитната система, тъй като водещ беше общественият интерес.