Кворумът в парламента пак под въпрос ....

Кога ще свърши тая мъка?

За 9 часа днес е насрочено редовно заседание на парламента. Кворумът обаче отново е под въпрос. Парламентарната група на "Атака" няма да участва в заседанията до 5 август, обяви вчера лидерът им Волен Сидеров.
Регистрацията на депутатите от "Атака" често бяха решаващи за парламентарните заседания, тъй като управляващите БСП и ДПС нямат необходимите 121 гласа, за да съберат кворум. С регистрацията на самия Сидеров преди малко повече от година се събраха необходимите гласове за заседанието, на което беше гласуван кабинетът "Орешарски".
Ако ”Атака” не участва в работата на Народното събрание до 5 август, когато според договорката между основните политически сили, парламентът трябва  бъде разпуснат, кворумът ще зависи от ГЕРБ. Досега лидерът на най-голямата парламентарна партия Бойко Борисов обаче неведнъж е заявявал, че кворумът е задължение на управляващите.
Ще работи ли днес парламентът или отново ще забуксува, предстои да научим.

В проектопрограмата за седмицата обсъждането на ветото на президента върху  промените в  Закона за защита на конкуренцията е предвидено като последна точка преди парламентарния контрол, което означава, че вероятно ще се обсъжда и гласува в края на седмицата, разбира се ако има пленарни заседания.

Заради спецификата на  42-то Народно събрание трудно се води статистика колко от заседанията се провеждат и колко се провалят.

По данни на ръководството на НС от началото на мандата до 11 април 2014 година  заради липса на кворум, не са били открити 5 пленарни заседания - на 26 юни 2013 г., 25 септември 2013 г., 27 септември 2013 г., 4 октомври 2013 г. и 10 април 2014 г. За същия период 8 заседания са били предсрочно прекратени поради липса на кворум.  През май и юни статистиката продължава с още провалени и прекратени пленарни заседания.