АНС със списък за следене на страни и институции

Агенцията за национална сигурност на САЩ след 193 страни и институции по даден списък

Агенцията за национална сигурност на САЩ, натоварена със задачата да шпионира комуникациите по света, е получила през 2010 г. съдебно разрешение да насочи дейността си към 193 държави, с изключение на четири англоговорящи страни, сред които Великобритания, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Изданието се позовава на документи, предоставени му от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.

Те са датирани от 2010 г. и разрешават на АНС да прехваща комуникациите според списък от страни и организации, представляващи интерес за американското разузнаване.

Международният валутен фонд, Световната банка, Европейският съюз и Международната агенция за атомна енергия са били също част от законните мишени.

Но Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - четирите останали страни от групата "Пет очи", с които САЩ има много близки отношения на сътрудничество в областта на разузнаването, са изключени от списъка.

Съдебната заповед за това следене е била с едногодишен срок, издадена от специализиран съд, контролиращ дейността на разузнавателните служби.

Тя не означава, е АНС е шпионирала непрекъснато правителствата и организациите в тези 193 страни, а само, че е имала законното право да го върши, отбелязва вестникът.