Министерство на финансите осигури сигурност за банковата система при нужда

Портфейл

01-07-2014, 20:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки

Министерство на финансите осигури ликвиден буфер, който е добавен към наличните бюджетни буфери на банките за евентуалната подкрепа на българската банкова система. Одобрената от ЕС държавна помощ също е само в случай на нужда за банките, което е допълнителен буфер за системата.

Министерство на финансите успешно пласира 5 месечни ДЦК на обща номинална стойност от 1,23 млрд. лв.

Така осигури първи транш на ликвиден буфер за реакция на спекулативните атаки срещу няколко български банки. Средствата от осъществения пласмент са добавени към наличните бюджетни буфери за обезпечаване безусловна подкрепа на ликвидността в българската банкова система и за спокойното и гладко функциониране на сектора.

Предприетите незабавни и добре координирани действия между правителството, БНБ и финансовата общност в страната доведоха до категоричен отпор на всякакви безпочвени спекулации и инсинуации и възстановиха доверието на гражданите в системата. В подкрепа на казаното още в рамките на същия ден - 30 юни, бе отчетено преодоляване на напрежението от петък и възстановяване нормалното функциониране на банковия сектор в България.

Правителството на Република България, в лицето на министър-председателя Пламен Орешарски и на министъра на финансите Петър Чобанов, благодари за подкрепата и разбирането на всички, дали своя принос за постигане на общата цел, насочена към запазване на финансовата стабилност и доверието на гражданите в нея. По-рано днес премиерът благодари лично на зам.-председателя на ЕК и европейски комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния за подкрепата и кооперативния стил на работа с българското правителство.