По-умни от нас на Балканите няма

Ново изследване доказва колко "интелигентни" са народите в Европа

България е на едно от средните места в Европа и в челото на класацията на Балканите по коефициент на интелигентност на населението със среден резултат на човек от 96 точки, съобщава „БГНЕС”, цитирайки сравнително проучване по въпроса, съпоставящо жителите на всички държави на континента.


Страната с най-висок коефициент на интелигентност в Европа е Финландия със среден резултат от 103 точки, следвана от Великобритания и Холандия със 102 пункта.


Швеция, Италия, Исландия, Швейцария и Австрия имат коефициент 101. Франция, Белгия и Норвегия са със 100 точки, а Русия, Германия, Люксембург, Полша и прибалтийските държави имат коефициент 99.


От балканските държави България и Гърция си делят първото място с резултат от 96-97 точки, като след нас са Румъния, Сърбия, Хърватия, Македония, Турция, Босна и Херцеговина.


На последно място от всички европейски народи е населението на Албания, което може да се похвали с „ай кю” от едва 83 точки, подчертава ръководителят на изследването Хайнер Риндерман.


Според него резултатите не означават непременно, че хората в дадена страна са по-умни или по-глупави от хората в друга такава, като изтъква, че подобни тестове не са изчерпателни и върху изхода от тях голямо влияние оказват фактори като образование, семейна среда и т.н.