Манолова и компания узакониха купуването на гласове

Трябва да се направят промени в Изборния кодекс преди вота

Две неща трябва да се променят в сега действащия Изборен кодекс, преди провеждане вота на 5 октомври. Това каза на пресконференция в Пловдив Румен Петков, член на Изпълнителния съвет на ПП АБВ, информира Plovdivutre.bg.


Румен Петков каза, че едното е въвеждането на мажоритарния вот, а другото премахването на узаконеното купуване на гласове в лицето на многобройните наблюдатели. Всичко, което се прави с преференциалния вот са мимикрии, целящи да подведат обществото, че така е дава възможност на избирателите да влияят върху състава на парламента, а това не е така, каза още Румен Петков. По думите му, първата стъпка, за да се възстанови възможността на българските граждани да влияят върху състава на парламента е чрез мажоритарния избор. Другото, което трябва да се направи е да се премахне това узаконено купуване на гласове в лицето на многобройните наблюдатели, каза още Петков.

Според него това е узаконяване на контрола над изборния процес и купуването на гласове. Това беше направено съзнателно от Мая Манолова и компания, каза още Петков. Според него, ако тези две неща не бъдат променени, това означава, че мнозинството в парламента няма никакво намерение да променя технологията на купуване на гласове и мачкането на избирателите. По думите на Румен Петков, новоучредената партия се радва на голям интерес от хората, като в нея се записват основно граждани, които до сега не са членували в други партии и дори не са гласували. Факт е, че има хора, които избират да членуват в АБВ и то не по конюктурни подбуди не, за да търсят реализация, а защото виждат, че това е начинът за публичност и за борба със задкулисието, каза още Румен Петков. По думите му, това е начинът за противопоставяне на институционалната безпомощност и на съсипването на политическата атмосфера, а от там и на бизнес климата в страната.