Tова правителство тотално се провали и в сектор „Сигурност”

Кабинетът демонстрира неадекватни усилия в борбата със случаите на трафик на хора

Ние не искаме да имаме поредно задълбочаване в сектора за сигурност, защото това бързане е само, за да може да бъде кадрово обезпечено МВР по начин, по който иска днешната Тройна коалиция, да бъде управлявано министерството в предстоящите месеци и години. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, по време на пресконференция.

„Ако можем да обобщим цялостно тази една година управление на сегашната Тройна коалиция в сектор „Сигурност” с влизането в сила от днес на последният Закон на МВР, показва цялостния провал в сектора за Сигурност на това правителство. Ще направя една кратка ретроспекция на всичко, което се случи през изминалата една година. Първият месец от формирането на 42-то НС, временната комисия, която беше за изработването на правилника за дейността на 42-то НС прие измененията на Закона за МВР и Закона за Държавната агенция за Национална Сигурност. Главна дирекция борба с организираната престъпност, полицейска структура, беше изведена и прехвърлена към ДАНС. Резултатът, който имаме година по-късно не знам защо нито една медия не даде необходимото внимание за доклада на държавния департамент, за трафика на хора, защото там много ясно беше споменат провала точно на това правителство в борбата срещу трафика на хора. В доклада на държавния департамент много ясно е записано , че с реформите, които бяха направени, с прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС е довело до задънена улица на оперативни дела, които са свързани с борбата срещу трафика на хора. Това, което е изключително важно да се знае, в доклада на държавния департамент, че българското правителство демонстрира неадекватни усилия в борбата със случаите на трафик на хора, са замесени служители , които са от държавните структури. Мога да ви кажа, че за 2013 година в доклад на държавния департамент е записано, че такива случаи в България има нула. Докато за периода 2010, 2011, 2012 има 24 случая, което означава, че имаме много сериозно отстъпление и затова се говори за тази неадекватност.

Ние не искаме да имаме поредно задълбочаване в сектора за сигурност, защото това бързане е само, за да може да бъде кадрово обезпечено МВР по начин, по който иска днешната Тройна коалиция, да бъде управлявано министерството в предстоящите месеци и години.