Ревнивец, опитал да убие жена си с брадва, иска по-лека присъда

Чавдар Велев нападнал съпругата си пред внучето си

 Разяждан от дива ревност мъж, който опита да отнеме живота на жена си, обжалва наложеното ми наказание от 7 години затвор при първоначален строг режим.

Чавдар Велев е признат за виновен от Сливенския окръжен съд, че на 1 ноември 2013 година е  направил опит умишлено да умъртви съпругата си. До фаталния край не се стигнало, защото синът му извикал помощ. Велев  от дълго време ревнувал жена си, бил раздразнителен и често и посягал В нощта на инцидента той спял на първия етаж на фамилната къща, а съпругата му на втория, заедно с малкия им внук.  Към 2 ч. синът му се събудил и видял как баща му пребърква дрехите им с обяснението, че търси кибрит. След неговото излизане синът събудил жена си, разбрали, че баща му е взел ключовете за горния етаж, и тръгнали да търсят Велев. През открехнатата врата на стаята го видели да нанася удари по главата на жената, докато тя спяла на ъглов диван. В другия му край стояло свито и уплашено детето му. Синът извикал на баща си, а той вдигнал високо брадвата, която държал. Синът хвърлил стол върху него, грабнал детето си и излязъл на улицата, за да извика помощ.
Подсъдимият и неговият адвокат молят да бъде намалено наказанието, заради влошеното му здравословно състояние, той страдал от множество сериозни заболявания. Защитникът обърна внимание, че пострадалата също желаела съпругът й да не търпи ефективна присъда, защото нямало кой да се грижи за нея.
 Прокурорът настоява за потвърждаване на присъдата, която е наложена по реда на съкратеното съдебно следствие, като предвид наличието на смекчаващи вината обстоятелства наказанието е определено под минималния предвиден от закона размер. Публичният обвинител смята, че няма основания за намаляването му, тъй като здравословното състояние на Велев е било тежко и преди извършване на деянието. Той акцентира на високата степен на обществена опасност на престъплението и на факта, че то е извършено в присъствието на дете.
До месец съдът ще се произнесе по жалбата на Чавдар Велев.