Над 2/3 от младите двойки в България нямат достатъчно средства

Доколко успяват да се реализират младите хора у нас?

Над 2/3 от младите двойки в България харчат всичките си приходи и не успяват да спестяват, сочи проучването "Съвременните двама“ на агенцията за маркетингови проучвания “Ноема“ и агенция AMI Communications.

В малките градове и в селата 80% от младите хора на възраст до 35 години харчат всичките си приходи през месеца. Това е значително по-висок спрямо тези в София. В столицата 60% от младите двойки не успяват да спестяват, а в големите градове този процент е 63, показват данните.

28% от младите двойки влагат спестяванията си в банка. За София процентът е по-нисък, отколкото за малките градове и селата – 20, спрямо 30 на сто. Основно своите спестявания столичани харчат за нуждите на домакинството (67% от двойките), а 7% от тях инвестират в жилище.

В малките градове в страната 30% от двойките влагат спестяванията си за нуждите на домакинството, а 10% - в покупка на имот.

Като цяло в страната само 4% от младите двойки инвестират своите спестявания в разширяване на бизнеса си.

Проучването търси отговор и на въпроса доколко успяват да се реализират младите хора у нас. От данните става ясно, че само при 26% от младите двойки единият партньор работи и издържа домакинството.

В малките градове и селата този процент е по-висок – в 38% от домакинствата на двойки на възраст до 35 години работи само един от партньорите и с неговите доходи се издържа семейството.

В София нещата са коренно различни – при 90% от младите двойки и двамата партньори работят и получават доходи.