Защо не помним нищо от най-ранното си детство?

Повечето хора нямат спомени преди третия си рожден ден

Спомените от най-ранното детство се изтриват от бързо развиващия се мозък, твърдят канадски учени, съобщава БТА. Повечето хора нямат спомени преди третия си рожден ден.

Екипът на Катрин Ейкърс установи, че заради бързото развитие на бебешкия мозък новите спомени изтриват старите. Според тях неврогенезата - генерирането на нови неврони, има значителна роля в "детската амнезия", която е характерна не само за хората, но и за много други видове.

Учените са направили откритието с помощта на мишки. Те използвали лек електрошок, за да ги тренират да се страхуват от определена среда, а след това са им предоставили колела за бягане, защото тичането естествено увеличава неврогенезата. След като върнали мишките в средата, от която трябвало да се страхуват, учените установили, че тези, които тичали много, били забравили страха си, докато другите си спомняли доста добре електрошоковете.

При забавянето на неврогенезата с медикаменти, спомените оставали по-дълго. Съществуват и други теории за детската амнезия, например променените връзки между различни зони на мозъка.