Подгответе се! Ново поскъпване на тока

Вдигането на цената при едно управление означава, че то трябва да си отиде

"От тук нататък ще говорим за едно постепенно увеличаване на цените на енергията в битовия сектор". Тази тежка прогноза направи в ефира на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев по повод вчерашното решение на ДКЕВР да вдигне цените на парното и тока.
"Има много сериозен проблем в енергетиката и сега дойде часът на истината. В момента има една дупка официално, която е значително по-голяма от милиард и половина", заяви той.
Според него има политическа зависимост, защото „вдигането на цената при едно управление означава, че то трябва да си отиде“. Политиците трябва да имат пълен консенсус, за да спасят енергетиката с предприемане на непопулярни мерки с цел да се защитят хората в социално неравенство, а останалите да бъдем така добри да си плащаме, категоричен бе Тасев.
Заедно с него гостува и икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев. По неговите думи хипотезите на ДКЕВР ще доведат до отрицателен ефект за банките, а негативните ефекти за цялата икономика и гражданите ще бъдат много по-неблагоприятни отколкото самото повишаване в цените на тока. От една година ДКЕВР се занимава със социална политика, а тя облагодетелства по-богатите. Съответно тогава, когато сметките се увеличат дори шоково, то тогава онези, които плащат 50 лв. сметки и знаят какво ще се случи за определен период от време, ще могат да се подготвят, коментира Станчев.