Задържаните брокери са от "Глобал маркетс"

Петима души, свързани с фирмата, са арестувани от агенти на ДАНС за атаки срещу банковата система

Петима души, свързани с инвестиционния посредник „Глобал Маркетс“ в столицата, бяха арестувани от агенти на ДАНС заради атаките срещу банковата система през последните дни, научи „Преса“.

От агенцията вчера обявиха, че фирма лицензиран инвестиционен посредник е изградила мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги. С тях на 26-27 юни на физически и юридически лица са изпратени над 300 електронни съобщения озаглавени: „ Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки“.

„Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат изгубени или пожертвани за спасяването на българската икономика“, написали брокерите в съобщенията. Обяснили, че тежката ситуация е заради изпадането в ликвидна криза на Корпоративна търговска банка.

„Фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и не може да покрие загубите на влогове дори за една от многото български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки. Корпоративна търговска банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че още три банки са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха довели тези институции до фалит“, обясняват в писмото посредниците.

Първи в събота е задържан един от компютърните специалисти във фирмата. Той е посочил останалите четирима. Днес агенти на ДАНС са щракнали белезници и на ръцете и на един от двамата собственици на „Глобал Маркетс“ Йордан Моллов. Останалите четирима, които са в ареста, са свързани с него, научи „Преса“. Засега Моллов е без обвинение, а на другите ще бъде повдигнато обвинение по чл. 326 ал. 1 от Наказателния кодекс за тиражиране на заблуждаваща тревожна информация.

Фирмата „Глобал Маркетс“ е регистирарана през 2009 г. с двама съсобственици - Йордан Моллов и Роберт Димитров. Днес никой не вдигаше телефона в офиса на фирмата в кв. „Манастирски ливади“.

Русенецът Венцислав Ангелов-Чикагото, арестуван също заради атаките срещу банките в събота, бе освободен от ареста - подписал е предупредителен протокол, че повече няма да разпространява лъжливи слухове срещу банковата система. Той обмисля да съди прокуратурата заради арест без заповед.