Папа Франциск: Комунистите откраднаха същността на християнството

Световната политика е затънала в корупция и подкупи

Папа Франциск, чиито критики към необуздания капитализъм накараха мнозина да го определят като „марксист", каза в интервю за италиански вестник, че комунистите са „откраднали" християнските идеали.

77-годишният глава на Католическата църква е бил запитан относно изречени думи по негов адрес от страна на журналист от сп. „Икономист", който казва, че папата звучи така, сякаш е последовател на Владимир Илич Ленин, тъй като той често критикува капитализма и призовава за реформа на глобалната икономическа система.

„Мога само да кажа, че комунистите откраднаха същността на нашето учение. Знамето на бедните е християнско. Бедността е в центъра на Евангелието", подчерта папата. Той се позова на пасажи от Библията, в които се отбелязва нуждата от помагане на бедните.

Франциск често призова хората да споделят богатството си с бедните.

„Комунистите казват, че всичко това е комунизъм. Разбира се, 20 века по-късно. Така че когато говорят, може да им се възрази по следния начин: „но тогава вие сте християни", казва той с усмивка.

Папата също така заяви, че световната политика е затънала в корупция и подкупи, добавяйки, че има недостиг на социална работа в обществото.

По-рано този месец папата каза, че богатството от финансови и търговски спекулации е скандално и излага на риск достъпа на бедните до храна.