Българска народна банка обяви „края" на банковата криза

Банковият сектор в България функционира нормално

Българска народна банка обяви „края" на банковата криза, разразила се у нас през последните дни.

Съгласно данните, с които БНБ разполага в края на работния ден, се казва в извялние на банката, напрежението от петък, възникнало вследствие на организираната криминална атака срещу някои български банки, в края на днешния ден вече е преодоляно.

В резултат на предприеманите мерки банковият сектор в България функционира нормално.

БНБ благодари за разбирането и подкрепата на всички държавни институции, политически сили, медии и цялото българско общество, като обръща внимание за необходимостта от трезва и внимателна преценка на всяко публично изявление по отношение на българската банкова система.

По-рано днес от Първа инвестиционна банка - обект на въпросната атака в края ни миналата седмица, съобщиха, че акциите на банката са поскъпнали с над 26% в рамките на днешната сесия на БФБ.

Посочва се, че тази сутрин ПИБ е отворила врати с чакащи клиенти, които до обяд са били обслужени, а след 12 ч. банката е влязла в обичайния си работен ритъм, приемайки заявки за нови депозити, вноски и текущи разплащания.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че след съботно-неделните арести, извършени при операцията на ДАНС срещу автори на „банковата атака", днес са повдигнати обвинения на двама души.

По-рано днес пък стана ясно, че Европейската комисия е одобрила схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева.
Схемата ще осигури нужната пропорционална ликвидност в ситуация на външни, извън банкови обстоятелства, а именно намесата на „определени лица", които миналата седмица атакуваха третата по големина банка в страната, насърчавайки клиентите да теглят депозитите си, се казва в съобщение на комисията.