Единствено Борисов успя да управлява без подкрепата на БСП

Има две конфигурации – едната е Борисов и ГЕРБ, другата е сегашното управление

Има две конфигурации – едната е Бойко Борисов и ГЕРБ, другата е сегашното управление. Иначе – избори до дупка. И това е по-добре, отколкото да има безпринципни коалиции. Това каза в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице” Георги Марков, юрист. Той заяви, че за коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна, защото не сме Германия, защото не сме Австрия.

„Сега трябва да си направим изводи какво не бива да повтаряме от последните пет години. Първо, не бива повече победени на изборите партии да се опитват да управляват, независимо че конституционната рулетка дава право всички да се обединят срещу победителя. Защото без широка обществена подкрепа това правителство е обречено. Второ, никога не трябва да се повтаря да се направи кабинет от 62-ма народни представители. Третото, което се видя, е, че умря така широко лансираната теза за т.нар. експертен кабинет.


Министър-председателят е ярка политическа фигура. Премиерът трябва да е политик, да има политическа харизма, политически познания, опит и риторика. Четвърто - левицата се опита да вкара в кабинета отпаднали по различни причини представители на десницата, разчитайки, че ще разшири подкрепата. Пето – БСП вече никога не бива да допуска политическа разправа с опонент. Ето един безпрецедентен опит – парламент да разследва президента, нарушавайки основния закон. Българският парламент се превърна в следствен орган. Той е законодателен орган, има си достатъчно следствени органи в България. Господин Борисов е природно интелигентен и има политическа интуиция. Единствено той успя да управлява без подкрепата на БСП. Осем пъти ги бие на избори. Сега ще е деветата победа, защото той си държи на своите избиратели“, каза още Георги Марков.