10 години затвор за убийството на 19-годишната Севилия Райчева

Признаните за виновни трябва да платят 100 000 лева кръвнина

На 10 години затвор беше осъдена и втората подсъдима за жестокото убийство на Севилия Райчева, което беше извършено през 2011 г. За убийството на 19-годишната девойка бяха обвинени тогава непълнолетните Антон Ангелов и Янка Младенова.


На първа инстанция Антон получи 10-годишна ефективна присъда, а Янка - оправдателна. Апелативните магистрати обаче решиха, че момичето също трябва да лежи в затвора заради убийството на Севилия.


За да чуе решението на второинстанционния съд, пред магистратите застана единствено Антон Ангелов. Tой продължава да се намира в ареста, след като през 2012 г. беше осъден на 10 години затвор от СГС. Другата подсъдима, която бе оправдана на първа инстанция, не се яви на делото, по време на което беше решено, че тя също трябва да прекара 10 години зад решетките заради жестокото убийство на Севилия Райчева.


По време на днешното заседание трима свидетели опровергаха опита на Антон да прехвърли отговорността за престъплението изцяло на Янка и заявиха, че в деня на убийството са го видели пред блока в столичния кв. „Люлин" с окървавен нож в ръцете, казвайки „Убих я!". Пред журналисти опечалените родители на Севилия заявиха, че и двамата подсъдими лъжат и че 10-годишната присъда е крайно недостатъчна за начина, по който е убита дъщеря им.


„С Янка са се скарали и тя е решили да я убие. Но понеже не може сама, извикала и убиеца, като излъгала, че има 3-4 кг злато вкъщи. Всичко беше съсипано - ръгано, разпорено, дърпано и всичко беше в кръв", разказа бащата на убитото момиче.


„Янка и Антон са общественоопасни същества. Трябва да осъзнаят, че са извършили нещо много страшно. Но нашата мъка е до края на живота ни - имахме единствено дете, което загубихме по особено мъчителен начин", обясни майката на Севилия.


Адвокатката на Янка - Веселина Вангелова, заяви, че не може да се свърже с нея и няма обяснение за отсъствието й от днешното дело. След осъдителната присъда, която получи Янка, мярката й за неотклонение беше изменена от „подписка" в „задържане под стража". Адвокатката й отрече възможността тя да се е укрила умишлено. Освен 10 години затвор, Апелативният съд реши, че Антон и Янка трябва да изплатят по 100 хил. лв. кръвнина на семейството на Севилия.