Доказано: Вредно е да се спи повече от 8 часа

Поспаланковците страдат от по-лоша памет и трудно вземат решения

Прекаляването със съня на средна възраст може да е точно толкова лошо, колкото недоспиването, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".


Изследване сред близо 9000 души установи, че хората на възраст между 50 и 64, които спели по-малко от шест часа на нощ или повече от осем часа, имали по-лоша памет и способност за вземане на решения.


Опасностите от твърде малко сън са добре известни, но последното изследване, проведено от експерти от университета Уоруик, показва, че прекаляването може да създаде същите проблеми. Изследователят д-р Мишел Милър заяви, че количеството сън, от което се нуждаем, и начинът, по който той се отразява на тялото и мозъка, могат да се променят с възрастта.


Съавторът на изследването проф. Франческо Капучио заяви, че набавянето на правилното количество сън при възрастните хора може дори да предотврати отслабване на умствената дейност, свързана с възрастта, която води до деменция.


"Сънят е важен за доброто физическо и психическо здраве. Оптимизирането на съня в напреднала възраст помага за забавяне на отслабването на мозъчната функция с възрастта или може да забави и предотврати бързото отслабване, което води до деменция", счита проф. Капучио.

"Шест до осем часа сън на нощ са особено важни за оптимална мозъчна дейност при хората на средна възраст. Резултатите отговарят на предишни наши изследвания, които показаха, че шест до осем часа сън на нощ е оптималното количество за физическото здраве, включително намалява риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт", допълва д-р Милър.


При хората на средна възраст има голяма връзка между качеството на съня и когнитивните им умения. Предишно изследване показа, че набавянето на достатъчно сън е от съществено значение, защото мозъкът се изчиства, докато тялото спи, като се освобождава вредни токсини, натрупани в течение на деня.