Ново свлачище в Аспарухово

Свлачището на ул. „Розова долина” във варненския квартал Аспарухово е разширило своя обхват с около 300-400 метра

"Причината в активизирането са новите поройни дъждове", каза за „Фокус” инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в Община Варна.

На срещуположния бряг - на ул. „Калач” в квартал Аспарухово, има ново свлачище с размери 400-500 метра и ширина от 50 до 100 метра. Възложена е оценка на свлачищните зони в квартала, за да се направят детайлни определения на контурите на всяка една зона, да се определи степента на риска в тях, както и да се подготвят технически решения.

Оценката ще даде данни дали има нарушение на устойчивостта на скатовете и при необходимост ще се определят нови норми и правила на строителство в тези зони. Инж. Олег Колев допълни, че има локални прояви на свлачища в обсега на почти всички дерета във Варна, особено в кв. „Изгрев”, както и в районите на всички дерета, които слизат от Франгенското плато към морето.

Според него това са по-скоро ерозионни нарушения на скатовете. „Първата ни задача е да освободим деретата и тяхната проводимост да бъде възстановена, за да няма нови последствия”, допълни специалистът инж. Олег Колев.