Да се проверят действията на държавата през последните две седмици

Кадиев: Бъдещият парламент да създаде комисия, която да провери действията на държавата през последните две седмици

В интервю за БНР Георги Кадиев коментира банковата криза у нас и дали е достатъчно само да се каже, че няма банкова криза.

"Да, всички депозити до 100 000 хиляди евро са гарантирани от държавата. Остана усещането, че държавата застава на страната на единия от каращите се, в негова полза, за сметка на вложителите. Това доведе до паника. Следващият парламент трябва да направи една комисия, която да проучи последните две седмици и да види дайствията на Централната банка, на държавата, на прокуратурата. И да се види дали е имало умишлени действия."

Кадиев предложи няколко въпроса, които трябва да задава бъдещата комисия.

"Първият въпрос, който би трябвало да зададе тази комисия, е има ли държавни дружества, които са изтеглили парите си от КТБ и от ПИБ в момент, в който се тръгва на атака. Спомняте ли си онзи анонимен имейл от БНБ - защо прокуратурата не разследва това нещо, а ходят и арестуват човек от Русе, че си качил клип. И той щял да събори банката. Къде беше финасовият министър - не каза нито една дума! Къде беше премиерът? Когато има пожар, първо се гаси пожарът, после се търсят виновните. Разбраха, че играта с огъня може да запали цялата банкова система. Имаме много валутни резерви. Кредитните им портфейли, на банките, не са лоши. Единственото, което може да събори банка, е паниката у хората. Всички обективни показатели показват, че имаме здрава финансова система със здрав валутен борд. А това, че тя се разклаща в момента, е по-скоро плод на неумели действия от страна на политици, държавни институции, действия или бездействия. Къде е ролята на Комисията за финансов надзор, какво прави тя?"

Георги Кадиев увери, че като собственик на фирма е наредил да не се теглят парите на фирмата от банката, в която са и да не се местят в друга. Според него е важен личният пример на политиците.

"Според мен има хора, които умишлено са тръгнали да събарят и Корпоративна търговска банка, и ПИБ. Спомняте си, че за КТБ премиерът каза, че това е корпоративен шум, а сега за ПИБ се казва, че това е криминално деяние. Ако веднага бяха казали, че е криминално деяние и бяха действали, сега ситуацията щеше да е съвсем друга. Най-опасно е в момента да се взимат някакви извънредни мерки и някакви крайни решения."