Нетаняху призовава за създаване на независим Кюрдистан

Кюрдите "са народ от бойци, заслужаващ независимост"

Съветник на иракския премиер предупреди, че кризата, в която неотдавнашното настъпление на сунитски бунтовници потопи Ирак, е по-опасна от верския конфликт отпреди 7-8 години, защото войната между сунити и шиити сега е по-организирана, а бунтовниците са по-боеспособни.

През първия ден на свещения за мюсюлманите месец Рамазан бяха унищожени 142 бойци на групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която съкрати името си на "Ислямска държава", съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР. За ликвидирането на джихадистите обяви генерал-лейтенант Касем Ата от командването на иракските военновъздушни сили. Той допълни, че за едно денонощие иракската военна авиация е унищожила също 51 транспортни средства на сунитските джихадисти. Въздушните удари са били нанесени по позиции на ИДИЛ в Тикрит, на 140 км северозападно от Багдад.

Офанзивата срещу родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин е в ход вече трети ден. Самолетите са бомбардирали сгради в централните и западните райони на града, където са се разположили джихадистите. Смята се, че операцията в Тикрит е най-крупната от началото на масираното настъпление на сунитската групировка в Западен и Северен Ирак.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за създаване на независим Кюрдистан, като част от по-широк съюз с умерените сили в района на Близкия изток, пред мозъчен тръст в Тел Авив. Той подчерта, че надигането на подкрепяните от "Ал Кайда" сунитски екстремисти, както и на подкрепяните от Иран шиитски сили, е създало ситуация, изискваща "увеличаване на регионалното сътрудничество".

Според израелския премиер трябва да се окаже подкрепа на Йордания, която е изправена пред растяща заплаха от конфликта в съседите й Ирак и Сирия, както и на кюрдите, които контролират богат на петрол автономен район в Северен Ирак. Той подчерта, че кюрдите "са народ от бойци, заслужаващ независимост".