Вестниците в Понеделник, 30 юни

Орешарски подава оставка до 25 юли, разпускат парламента на 6 август

Опитите за атаки срещу банковата система са водеща тема за вестниците в понеделник.

„Политическият разум надделя над криминалната атака срещу банковата система. Първа инвестиционна банка, както и всички останали банки у нас с изключение на Корпоративна търговска банка, ще отворят врати и ще работят нормално, стана ясно след политическите консултации при президента Росен Плевнелиев. Освен политическите сили в тях участваха управителят на БНБ Иван Искров и подуправителят Калин Христов.
"Парите на гражданите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,95583 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото", заяви държавният глава Росен Плевнелиев...
Нито Росен Плевнелиев, нито правителството, нито представителите на БНБ обясниха как точно ще бъде осигурена необходимата ликвидност за нормалното функциониране на банките. От свои източници "Труд" научи, че парите ще бъдат осигурени още днес и ще са в размер на милиарди. 
За да не се нарушат макроикономическите показатели и да не се налага рязане на разходи, средствата няма да бъдат за сметка на държавния бюджет. Конкретната схема щяла да стане ясна днес или утре...
Политическите сили са работили съвместно за запазване на финансовата стабилност, като на работните срещи в БНБ са участвали министри, банкери, а също и представители на опозицията..." - в. „Труд".

„Банките ще работят нормално, бордът е непоклатим, съобщи президентът след консултациите...
Публикуваме едно към едно позицията, около която се обединиха всички партии и институции, участвали на консултациите при президента в неделя следобед. Държавният гласа прочете текста й в присъствието на всички, които бяха на срещата...
Политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава, се обединиха около следното:
1. Политическите партии и институциите, участващи в днешните консултации, декларират своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната.
Парите на гражданите и фирмите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим.
България е член на Европейския съюз, Валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната.
1.95583 български лева са и ще бъдат равни на 1 евро, докато сменим българския лев с евро.
Разполагаме с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справим с всички опити за дестабилизация, като заставаме зад всяка банка, подложена на атака." - в. „Дневник".

„Банкери и финансисти се събраха в БНБ преди срещата при президента. Те се разбраха, че ще действат заедно, има достатъчно средства в системата и няма повод за паника.
Всички банки да отворят в понеделник и да не връщат нито един клиент. Ако се налага, да се откриват допълнителни гишета.
Банкоматите да бъдат зареждани редовно, а всички системи за разплащания да не спират да работят дори по технически причини.
Мениджърите в банките от по-висши нива лично да посрещат по-големи корпоративни клиенти и да отговарят на техните искания.
Камерите около офисите на банките да бъдат в изправност и работещи, а охраната да бъде увеличена, за да няма инциденти, ако има опашки.
В БНБ да работи оперативен щаб, който да следи за ситуацията и да взема бързо оперативни решения.
МВР и ДАНС да засилят мерките за охрана на офисите и на бронираните коли, които превозват ценни пратки, вкл. и банкноти.
Такива оперативни съвети са си разменили банкерите, които са присъствали на работна среща вчера, съобщиха за "24 часа" участници в нея. Била е изслушана актуална информация за кешовите наличности.
Банкерите са потвърдили готовност за взаимно безлихвено подпомагане при нужда не само на ПИБ, а и на всички останали банки. Обсъдено е било евентуално ползване на свеж ресурс от банките майки при преференциални условия..." - в. „24 часа".

„Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е разкрила мащабна схема за атака срещу няколко банки. Като цел са били определени няколко банки, а не само Първа инвестиционна банка.
Схемата е била изградена от лицензиран инвестиционен посредник, съобщи ДАНС. Чрез мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги на 26 и 27 юни са изпратени стотици съобщения, обединени под заглавието "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки". Във въпросния авторите съобщават, че поставената под надзор от централната банка Корпоративна търговска банка не е единствената, която има проблеми. "Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха долели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към, гръцката финансова криза", пише в съобщението, чийто оригинален правопис е запазен. "Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат избубени или пожертвани за спсяването на българската икономика.Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства", пише още в "бюлетина", пълен с фактологически и правописни грешки.
Засега не е ясно колко хора са получили това съобщение. Според разследващите става дума за стотици граждани и фирми. От ДАНС уточниха, че при тази акция са арестувани двама души. Иззети са и компютри от офис в столицата. Повдигнати са им обвинения по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до две години затвор за всеки, който "предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".
Със задържането на двамата броят на арестуваните през последните два дни нарасна до 8. Арестите започнаха в събота в Русе. Там бе задържан 45-годишният Венцислав Ангелов-Чикагото. Според разследващите чрез профила си във "Фейсбук" и с клип, качен в YouTube, той е разпространявал информация, "съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд". По-късно от ДАНС обявиха, че са арестували още един мъж в София, който пък разпространявал подобна информация с цел лично облагодетелстване. БНТ съобщи за трети арест, отново в столицата. Той е на компютърен специалист, засичан да се занимава с хакерство. Разследващите твърдят, че задържаният е имал кредит от банката, която атакувал.
И тримата арестувани най-вероятно ще се отърват само с административно наказание, научи "Сега". Те бяха задържани за 24 часа, но прокуратурата няма да им налага 72-часов арест. Не е ясно какъв ще е размерът на глобите. Според Закона за кредитните институции глобата за физическите лица е от 2000 до 5000 лв., а за юридическите - от 10 000 до 30 000 лв. Ако информацията се разпространява през медии, санкциите са по-високи. 
Наказанията се налагат от БНБ. Според Наказателния кодекс пък тези действия са класифицирани като вредителство, за което се предвижда лишаване от свобода за срок от 3 до 10 г., при тежки случаи - от 5 до 15 г..." - в. „Сега".

„Поне 50 души са замесени в разпространяването на неверни есемеси и имейли за фалит на банките, разкриха източници на "Стандарт". Това са хора, обикаляли по клоновете в цялата страна, за да заблуждават хората. Говори се, че наемниците са оперативно добре познати лица, близки до регистрираното в Русе Национално движение "Свобода". В него участва придобилият известност покрай протестите Бисер Миланов - Петното, който в момента е в ареста, и близкият му съратник Венцислав Ангелов - Чикагото, който вчера бе пуснат на свобода. Сред арестуваните има и компютърен специалист, за когото се твърди, че е поддържал преди време страницата на движението. Вчера службите на два пъти арестуваха хора, свързани с банковите атаки. Около обед бяха прибрани трима, а в късния следобед - още двама души.
Първият задържан за банковата атака бе пуснат на свобода вчера, докато полицията и ДАНС арестуваха нови заподозрени. 45-годишният Венцислав Ангелов - Чикагото бе прибран в събота следобед в Русе при спецакция на ДАНС. Вчера той напусна следствения арест около 16,15 часа. "Не може от една публикация и от един клип да те обявят за терорист", заяви той на излизане. Причината за ареста на русенския кримигерой бе клипче в социалната мрежа фейсбук и сайта за видеосподеляне YouTube, в което той е публикувал информация срещу Първа инвестиционна банка, както и призиви за сваляне на валутния борд. 
Ангелов поясни, че срещу него няма повдигнати обвинения. Подписал е обаче предупредителен протокол във връзка с чл. 326 от НК да не пуска публикации, с които създава смут и паника в обществото. Чикагото заяви, че още преди ареста си имал съмнения, че може да бъде задържан. Причината била, че след като качил няколко поста в социалната мрежа, бил атакуван от "трол". Вчера той обясни, че ще се консултира с юристи дали има основания да си търси правата. Чикагото каза, че го прибрали от дома му, където бил с 14-годишния си син. Той твърди, че не му е показана заповед за задържане, но по-късно допълни, че няма оплаквания спрямо служителите на ДАНС в Русе, защото те просто са си вършили работата. Ангелов заяви също, че ще подаде жалба до главния прокурор срещу Бойко Борисов, тъй като според него той е направил изказвания в ущърб на банковата система. При пускането си Чикагото беше посрещнат от сина си Йордан Бонев и от Мирослав Станчев, с когото са съучредители на Народно-патриотична партия "Промяна".
В същото време в София бяха закопчани още трима души, засечени да пускат фалшиви съобщения, като по този начин извършват диверсия срещу банковата система на страната. Те са координирали и други лица, които да обикалят по опашките от изплашени вложители и да всяват паника. Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения и Софийската градска прокуратура да настоява пред съда за постоянното им задържане..." - в. „Стандарт".

 

Консултациите на политическите сили при  президента за оставката на правителството и провеждането на предсрочни парламентарни избори са другата водеща тема за всекидневниците.

„Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври 2014 г. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си във връзка с позицията на политическите партии и институциите, участващи на консултациите при държавния глава.
„В рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство..." - в. „Труд".

„Считано от 6 август 42-то Народно събрание ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство", заяви Плевнелиев.
„Преди сформиране на служебното правителство президентът ще проведе консултации с политическите сили, представени в националния и Европейския парламент", каза още Плевнелиев.
Политическите партии и институциите декларират решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, каза още президентът..." - в. „24 часа".

„Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври 2014 г. В рамките на 42-то Народно събрание е невъзможно съставянето на друго правителство. Оставката на правителството ще бъде съобразена с необходимото по Конституция време за провеждане на консултации и формиране на служебно правителство.
За това се договориха президентът Росен Плевнелиев и лидерите на политическите сили..." - в. „Сега".

„На днешните консултации на политическите сили при президента Росен Плевнелиев не беше обявена дата за оставка на кабинета "Орешарски", но според неофициално постигнатите уговорки, най-късният възможен момент правителството да се оттегли е 25 юли. Това стана известно от изявленията след разговорите...
Според присъствали на срещата първоначално обсъжданите дати са били 21 или 22 юли но в крайна сметка политическите лидери стигнали до съгласие, че оттеглянето може да се забави най-късно до 25-и...
Пламен Орешарски почти не коментирал, докато се обсъждала съдбата на кабинета му, казаха участници в заседанието.
На влизане преди срещата лидерът на БСП Сергей Станишев пък заяви пред медиите, че оставката на правителството няма да е тема на дискусиите днес...
Според източници на "Дневник" и на предната среща - Консултативния съвет при президента на 17 юни, когато бяха обявени три възможни дати за предсрочни избори отново БСП не са искали да се ангажират нито с точна дата за оставка на кабинета, нито - с конкретна дата за избори...
Днес президентът вече заяви намерението си да разпусне Народното събрание на 6 август. Това означава, че ще има 12 дни (от 25 юли до 6 август работните дни са 8 - бел.ред.), в които държавният глава да проведе изискваните от Конституцията консултации с ГЕРБ, БСП и трета партия (най-вероятно ДПС), те да върнат мандата за съставяне на ново правителство, след което да бъде назначен служебен кабинет и да бъде издаден указ за разпускане на парламента и насрочване на парламентарни избори на 5 октомври.,," - в. „Днвеник".

„Правителството на Пламен Орешарски ще работи до края на юли. Това стана ясно след политическите консултации при президента Росен Плевнелиев в неделя. Посочването на срока за оттегляне на правителството дойде след дълги дебати и пресмятания. А датата - 25 юли, бе обявена от лидера на ДСБ Радан Кънев след края на преговорите при държавния глава. Самият Плевнелиев поискал кабинетът да си тръгне на 22 юли. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоял това да стане незабавно. Соцлидерът Сергей Станишев обаче остро възразил. И обяснил, че "банкова криза няма, а изявленията за не добрата работа на финансовия министър не отговарят на истината и смяна на кабинета или отделни министри не е на дневен ред". От левицата остро възразили и за конкретна дата за оставка на правителството заради ситуацията в страната. В ролята балансьор влезли представителите на ДПС - Лютви Местан и Йордан Цонев. "Не оставка на кабинета, нито служебно правителство, а подкрепата на държавата за финансовата и банковата стабилност са тема на днешните разговори", бил коментарът на ДПС.  
След дебат, отнел близо час, станало ясно, че оставка на кабинета ще има на 25 юли, а парламентът ще се разпусне на 6 август. През 10-те дни президентът ще извърши консултациите си за съставяне на служебен кабинет. В него отново ще участват не само парламентарно представените партии, а тези с депутати в Европейския парламент. Изборите за нов парламент ще се проведат на 5 октомври, както се разбраха партиите в петък.  
Преди началото на консултациите пред "Дондуков" 2 се събраха различни протестиращи. Част от тях искаха оставка, а други даваха рамо на сегашното правителство. Кордон жандармеристи обаче не ги допускаше да се доближат на по-малко от 10-ина метра до входа на Президентството. Младо момче викаше от време на време, че "само Бойко Борисов може да спаси държавата". А друга група привърженици на лидера на ГЕРБ объркаха колата му с тази на финансовия министър Петър Чобанов.
Докато вървяха консултациите при президента, отвън пълзяха слухове за състав на служебен кабинет. Според тях начело щял да застане сегашният подуправител на БНБ Калин Христов. Той беше финансов министър в служебното правителство на Марин Райков. По-късно участници в консултациите отрекоха слуха за номинацията на Христов. По време на четиричасовото заседание част от участниците излизаха в кратки почивки. Малко преди да изтекат четири часа от началото на консултациите, участниците излязоха в обща по-дълга почивка. Двайсетина минути след това президентът Росен Плевнелиев направи официалното си изявление. Зад държавния глава застанаха шефът на БНБ Иван Искров, председателят на парламента Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски и лидерите на политическите партии. Някои от участниците в консултациите обаче си бяха тръгнали по-рано. Калин Христов и финансовият министър Петър Чобанов например напуснаха сградата на "Дондуков" 2, за да отидат на съвещанието в БНБ. На официалната пресконференция не присъстваха представителите на БСП - Янаки Стоилов и Евгени Узунов. Нямаше го и бившият депутат от ГЕРБ Владислав Горанов, който също участваше в консултациите при държавния глава..." - в. „Стандарт".