Аспарухово днес

Наводненият квартал бавно се връща към живот

Продължава евакуацията на цели зони в Аспарухово, посочени от експерти на Геозащита и БАН като потенциално опасни заради свалчища или близост до дерета. Общо 175 сгради ще бъдат изследвани в следващите 2 месеца - толкова е технологичният срок за обработка на пробите. Тези, които се окажат построени върху активно свлачище, ще бъдат съборени. Останалите ще бъдат укрепени, а около тях ще бъдат монтирани маркери за свлачищни процеси, които ще се проверяват всяка седмица. Обитателите им ще могат да се върнат в домовете си.

В неделя бяха съборени 20 от общо 27 опасни сгради. Първи "паднаха" бръснарският салон, построен на самия мост над дерето на ул. "Горна Студена" и къщата на номер 68, която беше силно разрушена, а в нея загина 1 човек. Разчистени бяха и останките на съседната къща - 68А, в която смъртта си намериха 3 жени и 4 деца. Мостът засега остава тъй като той е достатъчно висок и широк, за да пропуска дори голям поток от вода. Проблемът е в бетонните корита след него, които рязко стесняват пътя на водата. Най-пострадалата улица вече е покрита с чакъл, за да се улесни предвижването на машините за предстоящото събаряне на опасни при порой сгради тук - построените на брега на дерето.

Настаняването на евакуираните засега става в общински бази. 22-ма вече са в общежитието на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“. В ремонтираната неотдавна сграда местата са общо 108. Други 10 вече обитават общинската почивна база в местността „Баба Елено“, има още 15 свободни места. Семейства ще бъдат настанявани и в бунгала край хижа "Черноморец". 30 са свободните места в средношколското общежитие и в това на техникума по химия. 100 души ще съберат и новите двустайни фургони на Гражданска защита, които в момента се монтират в някогашното поделение "Сокол".

Голяма част от хората са предпочели да отседнат при роднини. На други се предлага да отидат в жилища под наем, който ще бъде плащан от общината срещу фактура. 80 семейства са се възползвали от тази въсможност, като вече са получили по 500 лева за депозит при наемане на жилището.

Има готовност за настаняване на хора и в училищата, където ще бъдат подредени матраци. От кризисния щаб търсят помощ за това от фирми-производители. Подобни разговори се водят и с доставчици на строителни материали, които са особено нужни сега.

Вчера в квартала работеха около 350 доброволци, нуждата от тях продължава да е голяма за помощ в засегнатите от пороя къщи.

Предстои разчистването и на дерето по ул. "Моряшка" от незаконно изградени прегради и стеснявания на пътя на водата. Ше бъде преместен и пазарът, построен върху дерето преди 15 г.

В неделя всички улици се миеха с дезифектанти. Предстои да бъде обработена срещу зарази и водата, образувала езерца в Аспаруховския парк, преди да бъде отведена към морето. Започна и възстановяване на градинките пред Сити центъра. На ул. "Моряшка" предстои оформяне на тротоарите и тревните площи.

Днес започва разчистването на дерето на територията на държавния горски фонд. От направените огледи става ясно, че там има стотици паднали от пороя дървета - със зеленина и плодове по тях. Ще бъде прокаран път през гората, по който в дерето ще влязат два багера на Държавното лесничейство. Те ще изгребат от там тоновете дървесина и кал, които в момента са задръстили пътя на водат. Не е ясно кой ще почисти дерето там, където то преминава през военна зона. От направените кадри и снимки там става ясно, че в дерето под военните подразделения има дори постройки, както и свлекли се бетонни плочи, много дървета и кална маса.