“Гугъл” прави панорамни снимки на киностудията в Бояна

Интернет гигантът започва да снима и "затворени" имоти

Интернет гигантът “Гугъл” слага началото на нова услуга, която ще се понрави на собствениците на затворени комплекси, хотели, частни паркове и всякакви големи имоти. Проектът стартира в САЩ и Великобритания, но услугата вече се предлага и в доста страни от ЕС. Тя представлява заснемане по поръчка на целия имот с 360-градусови снимки и пускането им в картите на търсачката.

На практика няма ограничение какво точно ще се заснема. Въпросът е собственикът на имота да поръча снимките и да плати за тях. От услугата със сигурност ще се възползват много затворени комплекси, тъй като при основното заснемане на населените места у нас през 2010-2012 г. колите на “Гугъл” се ограничиха със снимането само на обществени пространства - улици, фасади, паркове, както и жилищни сгради разположени по основните улици.
Услугата носи името “Гугъл мапс бизнес вю” и се смята за един от най-амбициозните проекти на търсачката.

Заснемането се прави от фирми, които са сертифицирани от “Гугъл”. Една от първите такива фирми на Стария континент е британската Thunder Box, която има офис и в София.

Един от първите по-мащабни нейни проекти у нас е заснемането с панорамни снимки на киностудията в Бояна. Заснемането на мащабния имот е отнело 3 седмици, се твърди в сайта на компанията. Досега Thunder Box е направила около 200 такива сесии в Европа.