Партиите и институциите декларират решителност за гарантиране на банковата стабилност

Политическите партии и институциите, участващи в консултациите, декларират своята решителност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, съобщи президентът Росен Плевнелиев след консултации с парламентарно представените политически сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент, както и институциите, участващи в консултациите. „Парите на гражданите, вложени в банковите институции в България, са сигурни и гарантирани”, добави държавният глава.

„Политическите сили поставят обществения интерес и финансовата стабилност като част от националната сигурност над политическите различия и обединяват усилията си за постигане на стабилност и доверие в институциите и икономиката. Предприемат се всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност в страната. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност. Международните пазари ни вярват. Добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана”, коментира Плевнелиев.

„Няма основание и причини да се подаваме на паника. Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Те трябва да бъдат преодолени, а виновните преследвани с цялата строгост на закона. Политическите партии осъждат остро разпространявате на слухове и неверни твърдения по отношение на финансовите институции в България”, подчерта държавният глава. „Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни мерки за наказване и откриване на извършителите и поръчителите на това злонамерено явление”, посочи Плевнелиев.

„Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си, но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс”, каза още Росен Плевнелиев.