Тайните на козметиката за красота

Биохимичният състав на слузта от охлюви е уникален и няма аналог

Козметичната индустрия харчи огромни средства за изследвания и за проучване на нови съставки, които са ефективни в грижата за кожата. Проблемите, които има за цел да решава, налагат в производството на козметични продукти да бъдат включени необичайни съставки. Тяхното действие върху кожата понякога е чудодейно.
Екстракт от охлюви
Биохимичният състав на слузта от охлюви е уникален и няма аналог. Съдържа алантоин, който помага на зарастването на раните, както и гликолова киселина, която помага за отпушването на порите на кожата. Точно за това кремовете, които съдържат екстракт от охлюв имат удивителен подмладяващ ефект.
Черен хайвер
Неговото благотворно действие се дължи на високото му съдържание на витамини А, D, F и Е, като това помага за забавянето на фотостареенето, витамините обновяват и защитават кожата. Биологично активните вещества, на които е богат черният хайвер, стимулират производството на колаген, който помага за запазване на еластичността на кожата. Единственият минус на козметиката, която съдържа тази съставка, е високата ѝ цена.
Морски копър
Този продукт влиза в състава на много овлажняващи продукти, тъй като неговите активни вещества подпомагат синтеза на серамиди в кожата, което подобрява хидратацията ѝ. Морският копър помага за изгарянето на мазнините и често се използва в антицелулитните продукти. Парфюмерията също „обича“ етеричното масло от морски копър, защото има приятен цитрусов аромат.
Масло от купуасу
Питателният амазонски плод помага на кожата успешно да се бори с вредните ултравиолетови лъчи. В него се съдържат много мастни киселини и фитостероли, което помага на маслото ефективно и бързо да възстановява загубата на влага в кожата.
Зеолит
Това е минерал, който се добива от вулканичен туф. Това е причината в козметиката зеолитът да е най-често под формата на прах или на пудра. Порестата му структура може ефектно да абсорбира вредните вещества, а освен това и да доставя полезни вещества на клетките на кожата. В повечето случаи прах от зеолит се включва в състава на почистващи продукти за кожа, в ексфолианти и в състава на минерални козметични продукти.