Невероятно! Американец преплава Атлантическия океан с лодка

Виктор Муни е изминал 4 800 км за 128 дни

48-годишният жител на Ню Йорк Виктор Муни преплава Атлантическия океан сам с гребна лодка, съобщи негова представителка, цитирана от ИТАР-ТАСС. Муни е изминал разстоянието от 4800 км за 128 дни.


На 19 февруари той тръгва от Канарските острови край Африка, а в петък пристига на остров Сен Мартен в Карибско море, съобщава "Дарик".


По време на плаването пътешественикът е отслабнал с 36 кг. "Сега тежа 64 кг - като в шести или седми клас", пошегува се той.


Муни ставал всяка сутрин в 04:00 ч. и гребял до 7 часа вечерта. След всеки час правел половинчасова почивка, за да възстанови силите си. "В преобладаващата част от времето океанът не беше спокоен. Понякога изминавах 15 км, лягах да спя, а на сутринта с ужас установявах, че течението ме е върнало 25 км назад", разказва мореплавателят.

На 7-метровата си лодка Муни имал неголеми хранителни запаси. Хранел се главно с уловената от него риба - отначало с въдица, а след като тя се счупила - с мрежа.

Най-страшното му преживяване било нападението на акула, която дълго обикаляла около лодката, а после я захапала и пробила. Муни обаче успял да я отблъсне и бързо да запуши дупката.

Пътешественикът каза, че целта на плаването му била да привлече общественото внимание към проблема за СПИН и да почете паметта на брат си, починал от болестта през 1983 г.

Муни успя да осъществи плаването след три неуспешни опита - през 2006, 2009 и 2011 г.