Северна Корея изстреля балистични ракети

Токио протестира пред КНДР във връзка с поредния военен тест

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети, които са паднали в морето край източните й брегове, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Франс прес, три дни след друго подобно изпитание, извършено от Пхенян.

Северът изстреля от източния си бряг две ракети към Източно море (както наричат в Корея Японско море), каза за АФП говорител на южнокорейското министерство на отбраната без да уточни какъв тип са ракетите. Според южнокорейската информационна агенция Йонхап, която цитира висш военен, става въпрос за ракети "Скъд" с малък обсег - около 500 км. Изстрелването е било извършена от района на град Вонсан.

Това е второто подобно изпитание на ракети тази седмица. На 26 юни Северна Корея изстреля три ракети с малък обсег в акваторията на Японско море.

Токио протестира пред КНДР във връзка с поредния военен тест. Министърът на отбраната Ицунори Онодера посочи, че протестът е изпратен по дипломатически канали, чрез посолството в Пекин.

Страната му ще продължи да събира и анализира информация за действията на севернокорейската страна, каза той. И посочи, че към премиера Шиндзо Абе работи специален кризисен щаб. Абе е поръчал да се разработят мерки за гарантиране на сигурността на гражданските кораби и самолети, които могат да се окажат в района на тествани севернокорейски ракети.