Френски милиардер отваря безплатно ИТ училище

В заведението няма учители, книги, общежития, физкултурни салони, лаборатории и...такси

Френското учебно заведение Ecole 42 може да се окаже един от най-амбициозните експерименти в инженерното образование.

Планът му обаче е да създаде висококвалифицирани, мотивирани софтуерни инженери, всеки от които преминал през интензивна две- или тригодишна програма, създадена да го научи на всичко, необходимо на един изключителен програмист.
Училището се помещава в бивша правителствена сграда, използвана за обучения на учители, пише VentureBeat, цитиран от Фокус. Автор на проекта е телекомуникационният магнат Ксавие Ниел, който е основател на компанията Free и е смятан за един от най-успешните предприемачи в технологичната индустрия. Ниел е стартирал Ecole 42 със 70 милиона евро дарения и няма намерения да печели от учебното заведение. Той смята, че училището ще може да постигне финансова независимост, когато неговите успешни възпитаници започнат да правят дарения за него. Ако няколко от тях станат много богати, вероятно те също ще дадат милиони, за да може Ecole 42 да продължи да съществува, посочва Ниел.
Концепцията на училището е такава, че всички студенти, между 800 и 1000 на година, учат в една единствена сграда в центъра на Париж, като имат на разположение Mac компютри с големи екрани и са изправени пред сложни софтуерни предизвикателства. Студените получават оскъдни напътствия за разрешаването на задачите, така че трябва да се обръщат един към друг и към интернет, за да намират решения. 40 процента от тях не са завършили гимназия, а някои пък са завършили Масачузетския технологичен институт или други престижни университети. В Ecole 42 това няма значение, важното е студентите да завършват проектите си и да продължават напред.

Въпреки това приемът там е по-труден, отколкото в Харвард. Миналата година 70 000 души са се опитали да издържат онлайн приемния тест. 20 000 са успели да го издържали, а от тях 4000 са били поканени в Париж за четириседмичен интензивен проект, изискващ да работят до 100 часа седмично. В крайна сметка 890 студенти са били избрани да започнат да учат в първия випуск на училището. Средната им възраст е 22 години, като 11 процента са жени, пише сп. Обекти.