АБВ: Притеснени сме от критичното състояние, в което се намира държавата

Партията приветства насрочването на дата за предсрочния вот и настоява за незабавна оставка на кабинета

АБВ, която днес беше учредена като партия, излезе с резолюция, в която изразява "дълбоката си тревога от критичното състояние, в което се намира обществото и държавата". Според лявата сила кризата в управлението, политическите партии, институциите и политическата система като цяло е достигнала опасен предел.

"Особено тревожно е състоянието в такива невралгични сектори като финансите, енергетиката и здравеопазването – пред опасност от финансов колапс са изправени институции от ключово значение за стабилността на държавата, каквито са НЕК и НЗОК. Опасната задкулисна игра с банковата система и негативните тенденции в изпълнението на приходната част на бюджета очертават сериозни рискове пред финансовата стабилност", се казва в резолюцията.

Ето защо АБВ смята, че на този фон твърде дълго е продължил блокажът на парламента и институциите и е необходима незабавна оставка. Партията приветства договарянето на дата за провеждането на предсрочни парламентарни избори - 5 октомври 2014 г. - макар и да съжалява, че те ще се проведат без промените в Изборния кодекс, за които отдавна настоява.

"Настояваме за незабавна оставка на правителството, което допринесе за финансовата дестабилизация. Не приемаме нови размити отговорности. Служебното правителство се назначава от президента и той носи отговорност за неговата работа", категорични са от АБВ.

Като основен виновник за кризата партията посочва институциите, които са "слаби или въобще отсъстват". Изключително слаба е била и институционалната реакция на поставянето на КТБ под особен надзор.

"БНБ направи изявление късно и неубедително, правителството остана невидимо, Комисията за финансов надзор беше безмълвна, някои медии раздухваха паника и напрежение. Прокуратурата стана активен фактор, като отстрани ръководителя на банковия надзор, с което засили страховете но хората. Със своите действия и бездействие всички тези институции носят отговорност за това, което се случва в банковата система", се казва още в документа.