100 000 лева обезщетение за педиатри, убили бебе

Прокуратурата да изплати обезщетение за нанесени морални вреди на трима лекари, съдени за смъртта на 5-месечно бебе

Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС).

Исковете на д-р Таня Данева и д-р Георги Павлов бяха за по 50 000 лв., а на д-р Петьо Хаджийски - за 20 000 лв. Те бяха заведени по закона за отговорност на държавата за нанесени вреди, пише в. "24 часа".

Три съдебни инстанции - окръжният съд в Пазарджик, апелативният в Пловдив и ВКС,
присъдиха по 40 000 лв. на педиатрите Данева и Павлов и 20 000 - на Хаджийски. 

Трагичната сага започва на 19 март 2007 г., когато в детското отделение на болница “Здраве” в Пазарджик е приета 5-месечната Мария Янкова.

Детето е докарано от близкото с. Огняново с диагноза бронхопневмония.

Умира сутринта на 23 март. От направените по-късно експертизи категорично е установено, че момиченцето умира от вирусна инфекция, усложнена допълнително от бактериална инвазия, довели до развитието на гноен отит и менингит.

“Стойо се отказа да съди докторите. За какво да го прави?  И да ги беше осъдил, това няма да му върне детето. Виж, като отидоха в Италия, как им се оправиха работите”, обяснява съседът Ангел.

Междувременно прокуратурата повдига обвинения в убийство на 5 -месечната Мария поради немарливо изпълнение на служебните задължения на докторите Данева, Павлов и Хаджийски. Обвинителният акт срещу тях е изготвен и внесен от прокурор Недялка Попова.

Процесът срещу педиатрите започва през 2009 г., а година по- късно те са оправдани от окръжния съд.

“Ако трябва да избирам, отново бих внесла обвинителен акт срещу 3-мата лекари за смъртта на Мария. И бих се борила за осъдителни присъди. Потресена съм от този случай. Убедена съм, че бях абсолютно права с повдигнатите обвинения”, заяви прокурор Попова по повод присъденото обезщетение, което държавното обвинение трябва да плати на тримата лекари.

В момента нито един от тях не работи в болница “Здраве”.