Затвор за планиране на убийство във Финландия

Това е първият случай, в който осъждат хора за планиране на криминално деяние

Финландски съд вчера осъди двама 24-годишни младежи, които планирали да извършат убийство в университета на Хелзинки, пише vesti.bg.

Младият мъж, осъден на три години и един месец затвор, и младата жена, осъдена на три години, се запознали в интернет и възнамерявали да убият няколко души на територията на Хелзинкския университет според обвинението.

Двамата подсъдими, които планирали нападението си между август 2013 г. и март 2014 г., са първите финландци, осъдени за планиране на посегателство срещу човешки живот - престъпление, въведено в наказателния кодекс през 2013 г.

Според финландски медии двамата били издадени на полицията, след като в интернет се появили подробности около техния план, който предвиждал да се снабдят с огнестрелни оръжия, като  нападнат оръжеен склад, а после отидат в университета, за да убият към 50 души. Обмисляли и други проекти, например да вземат заложници, да подпалят сграда или да пуснат токсичен газ.

Полицията открила в домовете им муниции, арбалет и съставки за изработване на въпросния токсичен газ, както и детска порнография в компютъра на младия мъж, което обяснява по-тежката му присъда. По време на процеса той заяви, че никога не е имал сериозно намерение да убива и че по този начин изразявал гнева си, че бил подложен на тормоз по време на учението си.

Момичето, макар че в началото на процеса се опитало да отправи нацистки поздрав, никога не било изразявало публично крайнодесни възгледи. Тя също заяви в своя защита, че не била готова да убива.