Псевдопремиерът и псевдоминистърът на финансите да си ходят до понеделник!

Ако искат да успокоят българите, управляващите трябва да подадат оставка на кабинета, преди банките да отворят в понеделник, заяви Бойко Борисов

Псевдопремиерът Орешарски и псевдоминистърът на финансите Чобанов трябва да напуснат постовете си, преди банките да отворят в понеделник. Това заяви по Нова ТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, посочвайки кабинетът като основен виновник за паниката на хората за банковата система.

По думите му незабавната оставка е била обсъждана по време на консултациите при президента. "Най-важното, което казахме там, е, че ако искат да успокоят българите, те незабавно, още вчера, още днес, дори днес трябва, но трябва да е преди понеделник, преди да отворят банките вратите си, незабавно псевдопремиерът Орешарски да го няма в кабинета му и псевдоминистърът на финансите, главните виновници да си заминат", заяви Борисов.

Той е категоричен, че зад психозата, свързана със състоянието на финансовата система, стоят управляващите: "Кой я създаде, ако не управляващите? Първата психоза, ако ми позволите, се нарича Орешарски, Чобанов, Йовчев, Стойнев и компания. Когато имаш такива премиери, министри, вицепремиери, тя е видна психозата".

"Просто те трябва да намерят, ако искат, един банкер, да намерят един, който временно, докато текат консултациите за кабинет, да го сложат да успокои хората", заключи той.

Запитан от Люба Кулезич дали това означава, че ако той стане премиер, ще успокои хората, Бойко Борисов отговори: "Точно това означава, защото всеки друг би се учил как това се случва. Всеки друг е експерт, който се изказва по един или друг начин, е теоретик. Аз четири години с моето правителство и моята партия, в най-голямата финансова криза за всички времена в света, направих само България и Германия да излязат от процедурата свръхдефицит. И България вдигаше кредитния си рейтинг; България, поставяна от всички в света като едно изключително финансово стабилна държава, държава, която четири години аз си знам как съм я крепил да бъде такава."

Председателят на ГЕРБ обясни още веднъж и мотивите си да се съгласи с 5 октомври за дата на предсрочните парламентарни избори:

"ДПС предложиха 5 октомври. И всъщност казаха: ние сме се разбрали при президента за датите 28-и, 5-и и 12-и. Те не отстъпиха нито от 12-и БСП, нито от 5-и ДПС. Тогава аз им казах: господа, отвънка вече имаме друга и последната криза, последната катастрофа дойде. Дайте поне да излезем от тези три часа с едно решение. Защото то друго няма. Че ще има избори и каквато дата искате, нея направете.

Най-ранната беше 5 октомври, затова се съгласих, просто за да излезем с дата за избори. Не искам да се злоупотребява и да се интерпретира това".

Борисов уточни: "Ние сме за 14 септември, защото учениците ще почнат първия учебен ден на 15-и, но дотогава родителите не могат да им купят дрехи, тетрадки, учебници, защото няма да имат пари за това".