Вестниците в Събота, 28 юни

БНБ: Епидемия от слухове и злонамерени изказвания атакуват банковата система


"Труд"
Българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно, подчертава в специално изявление управителят на БНБ Иван Искров.
Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях - Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.


Евакуират 1000 души за 2 месеца
"Стандарт"
Над 1000 души в квартал "Аспарухово" ще бъдат евакуирани от общината. Причината е стартирането на акция по овладяване на свлачища, срутища и всичко, което би довело до риск за живота на хората. Евакуацията е временна, за около 2 месеца, съобщи бТВ. Междувременно първите 8 фургона за хората в "Аспарухово" пристигнаха вчера. От Градски транспорт съобщиха, че в квартала има само екологични автобуси и тролеи. Новите хибридни тролейбуси са с възможност за придвижване и с дизелово гориво, което гарантира тяхната автономност при прекъсната контактна мрежа.


Парламентът освободи Станишев като депутат
"Новинар"
Без дебати парламентът прие оставката му. „За" бяха 171 души, трима бяха "против", а петима се въздържаха. Прекратяването на правомощията на Станишев като народен представител бе по негово желание, след като лидерът на БСП избра да заеме мястото си в Европарламента.
Трима нови депутати положиха клетва. Това са Сергей Кичиков от ДПС, както и Даниела Панайотова и Петко Тотев от ГЕРБ. Те ще заемат местата съответно на Искра Михайлова, Томислав Дончев и Емил Радев, които бяха избрани за евродепутати.


Предсрочните избори на 5 октомври
"Дума"
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 5 октомври. Това решиха участващите във вчерашните консултации лидери на парламентарни сили Сергей Станишев, Бойко Борисов и Лютви Местан.
Първи на обявените в 12 ч. консултации, които продължиха над два часа и половина, пристигнаха представителите на Коалиция за България, към които се присъединиха и лидерите на ГЕРБ и ДПС. Като самопоканил се, за да участва в разговорите, пристигна и лидерът на ББЦ Николай Бареков, който влезе в определената за срещата зала "Запад" на НС почти с натиск върху охраната. По-късно той се оплака пред журналистите, че противно на очакванията му най-голяма съпротива при появата му оказали хората на ДПС, които дори искали да напуснат залата заради него. После тонът се нормализирал и той бил приет нормално на масата на преговорите.