Бил Клинтън е припечелил 104,9 млн. долара от речи

Клинтън спечелил 1,4 милиона долара само за седем дни през май 2012 г., когато говорил пред бизнесмени в Швейцария и Дания

Бившият американски президент Бил Клинтън е заработил 104,9 милиона долара от речи, съобщава в. “Вашингтон пост”.


Клинтън спечелил 1,4 милиона долара само за седем дни през май 2012 г., когато говорил пред бизнесмени в Швейцария и Дания, пред група инвеститори в Швеция и пред бизнес и политически лидери в Австрия. Той завършил европейската си обиколка с Испанската зала на Пражкия замък, където споделил мисли по енергетиката на чешки бизнес форум. Тази доходоносна седмица показва начина, по който Клинтън се възползва от популярността си в света, за да натрупа лично състояние, пише изданието.


Започвайки само две седмици след като напусна Овалния кабинет, Клинтън е изнесъл стотици речи срещу заплащане и така успял да издигне почти фалиралото семейство до такова невероятно богатство, че сега то се смята за потенциална политическа спънка, ако съпругата му Хилари Клинтън реши да се кандидатира за президент през 2016 г.


Бил Клинтън е спечелил 104,9 милиона долара за 542 речи, които е произнесъл в различни държави в света между януари 2001, когато напусна Белия дом, и януари 2013 г., когато Хилари се оттегли като държавен секретар, показват данъчните декларации на семейството.


Макар че малко над половината от участията му са били в САЩ, мнозинството от доходите, 56,3 милиона долара, идват от речи в чужбина, главно в Китай, Япония, Канада и Великобритания. Финансовият сектор е бил най-честият спонсор на Клинтън. Банки на Уолстрийт и други компании, предлагащи финансови услуги, са наемали Клинтън за най-малко 102 речи и са му платили общо 19,6 милиона долара.


Откакто напусна Държавния департамент, Хилари Клинтън е последвала примера на съпруга си и на редица други бивши президенти и държавни секретари, като е изнесла десетки речи пред промишлени компании, банки и други организации срещу заплащане. Данните за приходите й не са публично обявени, но близки до нея източници разкриха, че стандартният й хонорар е от 200 000 долара нагоре, тя е и по-търсена от съпруга й.


Приходите от речите обаче могат да се окажат политическо предизвикателство за Хилари, ако реши да се кандидатира за президент, тъй като опонентите й могат да атакуват семейството й с обвинения, че обслужва интересите на влиятелни хора, отбелязва “Вашингтон пост”.