За колко време линейката пристига при пациент в Румъния

Съседите са на европейско ниво, спор няма

Спешната помощ в Румъния, за разлика от тази у нас, е на световно ниво. След реформа, румънската служба обединява лекари, пожарникари и пилоти. Екипите в Букурещ вече стигат до пациентите за не повече от 10 минути, съобщава бТВ.


Населението на румънската столица е близо 4 милиона души. Там всеки ден работят около 60 линейки. Ако линейката закъснее, медиците се наказват с незабавно уволнение.


„Екипът получава адреса за около минута, минута и половина. Към това добавяме още 5 минути в път до адреса. Така пристигаме до пациентите за по-малко от 10 минути”, казва ръководителят на спешната помощ в Букурещ д-р Богдан Оприца.


Половината от екипите на спешната помощ са пожарникари, обучени за парамедици. В Букурещ има и моторизирани парамедици. Огнеборецът Адриан разказва, че спасил мъж от инсулт, защото пристигнал на втората минута.


Спешните лекарите са пращани само на катастрофи и бедствия. Линейките са оборудвани с монитори, две легла, подвижен дефибрилатор. 11 оборудвани хеликоптера и 2 самолета също са в готовност 24 часа в денонощието да превозят пациент от всяка точка в страната.