Откриха нов бозайник

Прилича на мишка, а е роднина на слона

Американски учени са открили в югозападната част на Африка - Намибия - неизвестен бозайник от семейството земеровкови. Подобно на най-близките си роднини, малкото животно прилича на мишка, но има удължена като хобот муцуна.


Както се съобщава в последния брой на "Изучаване на бозайниците", новият вид земеровка получи името Macroscelides micus. Животното обитава пустинята Намиб, има кафява козина с червеникав оттенък, която му служи като прикритие в скалистия терен, сравнително високи крака и дълга опашка. Теглото му в зряла възраст е 28 грама, а дължината от върха на носа до края на опашката - 19 см. То се храни с насекоми, които изравя от земята с помощта на дългия си нос.


В същото време, учените смятат, че генетично Macroscelides micus може да бъде дори по-близо до по-големите бозайници, отколкото до гризачите. Във всеки случай, както се разкрива от анализа на ДНК.

"Изглежда, че това е една африканско същество, което прилича и се държи като гризач, а е роднина на слоновете", каза за дългоносата земеровка ръководителят на програмата за изучаване на бозайниците в Академията на науките на Калифорния Джон Дембейкър (John Dambaker). Заедно с колегите си той планира скоро да се върне в Намибия, за да продължи търсенето на нови видове, пише ИТАР-ТАСС.


Земеровковиje (Soricidae) е семейство дребни бозайници от разред Насекомоядни (Insectivora), съобщава БГНЕС.