Маймуните мразят Лейди Гага

Поп музиката не се нравела на животинчетата

Популярната западна музика не се харесва на шимпанзетата и те предпочитат тишината пред новите хитове на Лейди Гага или Мадона, показва изследване на американската психологическа асоциация.

Учените най-после успели да открият ритми, които да допадат на най-близките братовчеди на човека. Предишни изследвания показали, че приматите предпочитат по-бавно темпо, но това е първото проучване, което свързва вкуса на шимпанзетата с музиката на определена култура или район.

Оказва се, че ритъмът на африканската и индийската музика е най-подходящ за маймуните. Когато чули южните ритми в американски зоопарк, приматите започнали да прекарват много повече време край тонколоните, отколкото преди, когато гледачите им пускали друга музика. Учените направили и експеримент с японски фолклор. Той обаче се оказал неподходящ за шимпанзетата и те се опитали да избягат възможно най-далеч от тонколоните. Причината е, че ритъмът на японската музика е близък до този на западната и се различава доста от индийския и африканския, пише Lifestyle.