Родители, давайте само вода на децата си вечер!

Бъдете скромни на вечеря, пийте само вода

Британски диетолози препоръчаха децата да пият с храната само вода, за да намалее приеманата от тях захар, предаде БТА.

Според тях родителите е най-добре да не купуват газирани напитки. Соковете е хубаво да бъдат ограничени до една малка чаша дневно със закуската. Нискомасленото мляко също е

разрешено, но основно децата трябва да пият вода.

"Пийте вода. Това е много прост съвет" - каза проф. Сюзан Джеб от Оксфордския университет.

Думите й бяха подкрепени и от проф. Том Сандърс от лондонския Кингс колидж.

"Проблемът е, че много хора вече не пият вода. На вечеря бъдете скромни, сложете само вода, без газирани, сокове или сиропи". Препоръката е свързана с резултатите от проектодоклад на британския Консултативен научен комитет по въпросите на храненето, според който хората трябва да намалят наполовина приема на захар, за да бъде ограничена епидемията от затлъстяване, а и сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2.

При сегашните 10 процента за захарта от дневния прием, новите препоръки са тя да стане 5 процента от всички източници на енергия. В този случай една консерва с газирана напитка осигурява цялото дневно количество. Газираните напитки и сиропите трябва да станат изключение за децата и те да ги пият само на празник. Препоръката важи и за възрастните.

Миналия месец британско изследване установи, че децата и тийнейджърите консумират около 40 процента повече захар от препоръчваното, като основен неин източник са газираните напитки и плодовите сокове. Възрастните консумират 13 процента повече захар.